Periodista
Εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία κατά του PERIODISTA.GR και του εκδότη και διευθυντή του, Δημήτρη Μπεκιάρη έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 29 Ιανουαρίου με τίτλο «Έκανε καριέρα ως ‘μακεδονομάχος’ με 2 δισ. δραχμές: Οι “μαύρες σακούλες” του Σαμαρά – Τα ντοκουμέντα της πληρωμένης δημοσιογραφίας».
Στην αρχή της εξώδικης δήλωσής του ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει: «Με έκπληξη και έντονη αγανάκτηση διαπίστωσα ότι στις 29.01.2018 και ώρα 11.13 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο “Έκανε καριέρα ως ‘μακεδονομάχος’ με 2 δισ. δραχμές: Οι “μαύρες σακούλες” του Σαμαρά – Τα ντοκουμέντα της πληρωμένης δημοσιογραφίας”. Στο εν λόγω δημοσίευμα εμπεριέχονται πλείστες ψευδείς και συκοφαντικές πληροφορίες σχετικά με την περίοδο 1991 – 1992, κατά την οποία διετέλεσα Υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να πληγεί το ήθος και η πολιτική μου συνέπεια, προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Διότι μόνο ως συκοφαντικοί μπορούν να εκληφθούν οι χαρακτηρισμοί και οι αναφορές στο πρόσωπό μου, που συμπεριλαμβάνονται στο άνω άρθρο, όπως “έκανε καριέρα ως ‘μακεδονομάχος’ με 2 δισ. δραχμές», “να παριστάνει τον υπερπατριώτη”, “ως πότε ο Αντώνης Σαμαράς θα κοροϊδεύει το ελληνικό λαό παριστάνοντας τον μακεδονομάχο”, “ ο πρώην ακροδεξιός πρωθυπουργός” ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι αν κάτι με χαρακτηρίζει είναι η σταθερότητα και η συνέπεια στις θέσεις μου για το Μακεδονικό ζήτημα. Ουδέποτε στη μακρά πορεία μου στην πολιτική δεν με χαρακτήρισαν ακραίες θέσεις και συμπεριφορές, με συνέπεια να καθίστανται προφανείς οι σκοπιμότητες απόδοσης στο πρόσωπό μου της ιδιότητας του ακροδεξιού»
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παραθέτει αποσπάσματα του ρεπορτάζ και απαντά:
Για το έγγραφο του 1991 το οποίο φέρει την υπογραφή του απαντά: «Εάν αναζητούσατε το συγκεκριμένο έγγραφο που επικαλείσθε, θα διαπιστώνατε ευχερώς ότι αυτό αφορά σε εμπορική συμφωνία με τη Σκοπιανή επαρχία της Γιουγκοσλαβίας και με κανένα ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων. Υπενθυμίζω ότι η πΓΔΜ ζήτησε επίσημα την αναγνώρισή της ως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Δεκεμβρίου 1991, ήτοι δύο εβδομάδες μετά το περίφημο έγγραφο που «ανακαλύφθηκε”!»
Για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, την εποχή που ήταν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντά: «Προς θεμελίωση, δε, της “αξιοπιστίας” των όσων διαλαμβάνεται ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται “σχετική έρευνα του Ιού της Ελευθεροτυπίας με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2009”, από την οποία ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου της ιστοσελίδας σας αναδημοσιεύει συγκεκριμένο χωρίο, με σαφείς αιχμές για κακή διαχείριση των μυστικών κονδυλίων επί υπουργίας μου. Εάν, όμως, αναζητούσατε πληροφορίες για το εν λόγω ζήτημα των “μυστικών κονδυλίων περιόδου 1991-1992” στο διαδίκτυο, θα είχατε ευχερώς διαπιστώσει την πλέον κορυφαία απόδειξη περί ανυπαρξίας οιουδήποτε “σκανδάλου”, καθόσον στις 8.12.1993 διενεργήθηκε ΕΔΕ από τον επίτιμο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Σπυρίδωνα Σταμούλη, ενώ στις 4.11.1995 διενεργήθηκε προκαταρτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Εφετών, Γεώργιο Κουβέλη, οι οποίες κατέληξαν ότι οι όποιες αυξήσεις των μυστικών κονδυλίων για εθνικές ανάγκες το 1991 και το 1992 οφείλονται στις ανακατατάξεις που έγιναν εκείνη την περίοδο».
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζητά τη ανάκληση του ρεπορτάζ του PERIODISTA.GR και την «αποκατάστασή του» με άρθρο το οποίο θα καταλαμβάνει την ίδια ακριβώς έκταση στην ιστοσελίδα μας (!).
Διαβάστε ολόκληρο το εξώδικο του Αντώνη Σαμαρά και την απάντησή μας που ακολουθούν
Η απάντηση του PERIODISTA.GR
Το ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε περιέχει ένα μόνο μέρος των στοιχείων που διαθέτουμε για την περίοδο της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και λίγο πριν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Με έκπληξη γίναμε αποδέκτες της «αγανάκτησης» του κ. Αντώνη Σαμαρά για την αποτίμηση της πολιτικής του διαδρομής. «Αγανάκτησε» ο πρώην πρωθυπουργός για την ιδιότητα του «ακροδεξιού» που του αποδίδει το ρεπορτάζ του PERIODISTA.GR. Εκείνο το οποίο μας προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα του Δημοσιογράφου να χαρακτηρίζει την πολιτική δραστηριότητα ή την πολιτική συμπεριφορά ενός πολιτικού προσώπου. Θα θυμίσουμε λοιπόν, πως στο παρελθόν διάφοροι πολιτικοί, από τον ακροδεξιό Λεπέν στη Γαλλία, μέχρι τον Καρατζαφέρη και το Πλεύρη στην Ελλάδα, επιχείρησαν δια της δικαστικής οδού να επιβάλλουν ιδιότυπο καθεστώς λογοκρισίας. Θα θυμίσουμε ακόμη πως στο παρελθόν οι απόπειρες πολιτικού αποχαρακτηρισμού είτε μέσω εξωδίκων, είτε ακόμη και μέσω δικαστικών αποφάσεων έγιναν τελικά μπούμερανγκ σε βάρος όλων όσοι τις επιχείρησαν.
Σε ότι αφορά στο έγγραφο του 1991, αυτό βγήκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. Η είδηση δε, αναμεταδόθηκε από πολλά ΜΜΕ. Και ενώ σε υπουργούς και ΜΜΕ, ο κ. Αντώνης Σαμαράς απάντησε με διαρροές, εδώ επιλέγει την αποστολή εξωδίκου. Ας είναι.
Σε ότι αφορά στο θέμα των μυστικών κονδυλίων και της διαχείρισής τους, σε μία κρίσιμη περίοδο τόσο για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, όσο κυρίως για την βαλκανική χερσόνησο, εμείς παραθέσαμε στοιχεία και δημοσιεύματα, αλλά και την «κατάθεση» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ΕΣΗΕΑ. Σε ότι αφορά στην εκτίναξη των μυστικών κονδυλίων επί υπουργίας του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς απαντά ότι «οφείλονται στις ανακατατάξεις που έγιναν στον χώρο των Βαλκανίων εκείνη την περίοδο». Δεν εξηγεί, όμως, αυτή η απάντηση πως από την επομένη της αποχώρησής του από το υπουργείο Εξωτερικών τα μυστικά κονδύλια μειώθηκαν δραστικά.
Ωστόσο, θεωρούμε πως οι επισημάνσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά συμβάλλουν στον διάλογο για τη διαφώτιση μίας σκιώδους περιόδου και είναι καλοδεχούμενες. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις ενστάσεις, τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που παραθέτει και τις παραπομπές του πρώην πρωθυπουργού και θα διερευνήσουμε περαιτέρω τα όσα συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ως εκ τούτου η έρευνα παραμένει ανοικτή.