Επικίνδυνοι σύμβουλοι και δημοσιογράφοι παραπληροφορούν τον Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο τίτλος του παρόντος κειμένου θα μπορούσε να είναι «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζουν μυαλό και δεν αναφερόμαστε στα όσα γραφικά συμβαίνουν με τις τάσεις, τις ομαδούλες, τις φράξιες, τις εσωκομματικές σέχτες, τις ομπρέλες, τις Ρόζες και τις ΡΕΝΕς που έχουν μετατρέψει στο ανέκδοτο της δεκαετίας (κυριολεκτικά της δεκαετίας) τον περιβόητο μετασχηματισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από… γενική συνέλευση σε κανονικό κόμμα. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιόρθωτοι και στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσκοπήσεων καθώς και της συνειδητοποίησης της συντηρητικής – μέσω της συστηματικής πλύσης εγκεφάλου – στροφής της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κατανόησης των ζητούμενων της ελληνικής κοινωνίας που εξήλθε από την κρίση των μνημονίων και εισήλθε στην πολυδιάστατη και πολυμορφική κρίση της πανδημίας.

Πριν από λίγες ημέρες πρώην κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγε σε τηλεφωνική (λόγω καραντίνας) συνομιλία που είχαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η άρθρωση προγραμματικού λόγου. Σωστό. Ωστόσο, υποπίπτοντας σε αντίφαση θεωρούσε ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις τέσσερις με έξι μονάδες. 

Πιθανότατα ο εν λόγω – αξιόλογος είναι η αλήθεια – πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πέσει θύμα του διαδικτυακού ιδρυματισμού. Τι σημαίνει αυτό; Σε «ομάδες» στα σόσιαλ μίντια μαζεύονται διάφοροι ζηλωτές οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κάτω από το πρίσμα της δικής τους οπτικής για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2019, όταν ήρθαν στην εξουσία ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα εξουσίας, ο σημερινός φορέας άσκησης διακυβέρνησης, με κάποιον μαγικό τρόπο «καταρρέει». Η αντίληψή τους υπερβαίνει ακόμη και τη θεωρία του «ώριμου φρούτου» σύμφωνα με την οποία μία κυβέρνηση θα πέσει ή θα ηττηθεί εξαιτίας της σταδιακής φθοράς. Το παραπλανημένο κοπάδι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι μία κυβέρνηση μόλις δύο ετών, που έλαβε ισχυρή εντολή, που διαθέτει πρωτοφανή ισχύ και υπεροπλία στα ΜΜΕ και που είναι ο πολιτικός βραχίονας των ελίτ, δεν θα πέσει επειδή νομίζουν ο Κίτσος, ο Μήτσος, ο Τάσος και η Σούλα ότι οι πολιτικές της – που είναι πράγματι εγκληματικές – θα οδηγήσουν μοιραία στην εναλλακτική, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμη και αν φθείρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται κάποιο όφελος και τα ποσοστά του όχι μόνο μειώνονται, αλλά συρρικνώνονται επικίνδυνα με τη συσπείρωση να ειναι απογοητευτική.  Για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρέπει να προσφέρει λύσεις, εν προκειμένω πρόταση στο θέμα της πανδημίας. 

Στο ιδρυματοποιημένο περιβάλλον των τρολ και των φανατικών η οπτική για την κοινωνική κατάσταση και τα πολιτικά πράγματα υπερβαίνει την παραπάνω θεωρία. Ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί πως η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων περιστρέφεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα μόνοι τους λένε, μεταξύ τους τα ακούν. 

Το χειρότερο είναι όμως πως οι εσφαλμένες εκτιμήσεις που επικρατούν στην αρένα των σόσιαλ μίντια γίνονται πηγές πληροφόρησης τις οποίες χρησιμοποιούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναδείξουν το θέμα του ελέγχου των δημοσκοπήσεων και να τις αμφισβητήσουν εκ νέου. 

Το ακόμη χειρότερο είναι πως αυτές τις εκτιμήσεις τις μεταφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα συμβουλάτορες και δημοσιογράφοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ίσως και να τα πιστεύει όλα αυτά. Ποιος ξέρει; 

Φαύλος κύκλος. 

Πράγματι η αξιοπιστία των δημοσκόπων αμφισβητήθηκε κατά το παρελθόν με αποκορύφωμα το δημοσκοπικό φιάσκο του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. 

Σε αυτή τη βάση, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του 2019, κάποιοι μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ήταν δήθεν μικρή και ότι ο Μητσοτάκης δεν θα κατάφερνε να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Μοιραία έρχεται στο μυαλό μου η περίπτωση ενός άλλου κορυφαίου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μου έλεγε στο γραφείο του – λίγους μήνες πριν από τις εκλογές – ότι πίστευε στην ανατροπή της εικόνας των δημοσκοπήσεων, ακόμη και στη νίκη.

Εννοείται ότι κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούσε αξιόπιστες τις έρευνες που έδειχναν καθαρή νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά. Τελικά το 2019 οι δημοσκόποι επιβεβαιώθηκαν και κάποιοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα διασύρθηκαν. 

Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, έπαθαν και δεν έμαθαν. Συνεχίζουν και πέφτουν στα ίδια λάθη. Αντί να κάνουν αυτοκριτική, να δουν τι έφταιξε και τι θα διορθώσουν, αναζητούν στρουθοκαμηλίζοντας άλλοθι στην εύκολη λύση της δαιμονοποίησης των δημοσκοπήσεων και της αμφισβήτησής των ευρημάτων. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βελτιωθεί στο πεδίο της άσκησης αντιπολίτευσης και δεν θα εστιάσει ποτέ στο κορυφαίο ζήτημα συγκρότησης πειστικού προγράμματος εξόδου από την κρίση.  Και το χειρότερο, πρώτα για τη χώρα και δευτερευόντως για το κόμμα του του Αλέξη Τσίπρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί ξανά, είτε οι εκλογές γίνουν σύντομα, είτε στο τέλος της τετραετίας. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ