Debate: Ελληνική πρωτοτυπία με πλεόνασμα δημοσιογράφων

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Στη διεξαγωγή debate με πρωταγωνιστές περισσότερο τους… δημοσιογράφους και λιγότερο τους πολιτικούς προσανατολίζεται η Διακομματική Επιτροπή καθώς αποφάσισε ότι στις 15 Ιουνίου θα δοθεί τηλεοπτικό βήμα σε επτά δημοσιογράφους (έξι ερωτώντες και έναν συντονιστή) προκειμένου να απευθυνθούν σε πέντε πολιτικούς αρχηγούς.

Το εκλογικό σώμα με την ψήφο του στις 21 Μαΐου ανέδειξε πέντε κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) στη Βουλή «της μίας ημέρας» κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί δικαίωμα συμμετοχής σε ισάριθμους πολιτικούς αρχηγούς στο μοναδικό debate που αποφασίστηκε να διεξαχθεί ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Όμως, η επιτροπή εμφανίστηκε πολύ πιο «γενναιόδωρη» ως προς την παρουσία των δημοσιογράφων καθώς αποφάσισε να συμμετάσχουν και πάλι επτά τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, οι έξι εκ των οποίων θα θέτουν ερωτήματα και ο έβδομος θα διευθύνει τη συζήτηση.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει τελικά κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής η συζήτηση κινδυνεύει να θυμίζει περισσότερο… αίθουσα σύνταξης και λιγότερο πολιτική αντιπαράθεση ανάλογη με αυτές που διοργανώνονται σε άλλες χώρες του κόσμου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ακόμη και η ίδια η Διακομματική Επιτροπή συνειδητοποίησε ότι ο πληθωρισμός των δημοσιογράφων προκαλεί προβλήματα αφού σε κάθε έναν από τους έξι γύρους δεν θα υπάρχει πολιτικός για να απαντά στον πλεονάζοντα δημοσιογράφο! Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής να συμμετέχει και ο συντονιστής της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ – Γαλλία

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου διοργανώνονται τηλεμαχίες με πολύ μικρό αριθμό δημοσιογράφων στο πάνελ καθώς στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολιτικούς αρχηγούς να ενημερώσουν το εκλογικό σώμα για τις θέσεις τους και τα προγράμματα των κομμάτων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες θεωρούνται πρωτοπόρες στη διεξαγωγή debate αφού το πρώτο διεξήχθη το 1960 ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ρίτσαρντ Νίξον και των Δημοκρατικών, Τζον Φ. Κένεντι. Τότε είχαν θέσει ερωτήσεις τέσσερις δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα περιοδικό και μία εφημερίδα.

Πλέον είθισται να συντονίζουν τις τηλεμαχίες για τις προεδρικές εκλογές ένας ή δύο δημοσιογράφοι ενώ συχνά δίνεται η δυνατότητα και σε μέλη του κοινού να θέτουν ερωτήματα στους πολιτικούς.

Στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2020 διοργανώθηκαν δύο debate (ακυρώθηκε άλλο ένα εξαιτίας του κορωνοϊού) μεταξύ του Δημοκρατικού, Τζο Μπάιντεν, και του Ρεπουμπλικανού, Ντόναλντ Τραμπ. Σε αμφότερα έθετε τις ερωτήσεις μόνο ένας δημοσιογράφος, στο πρώτο ένας άνδρας και στο δεύτερο μια γυναίκα.

Αντίστοιχα στη Γαλλία όπου υπάρχει μακρά παράδοση στη διεξαγωγή πολιτικών τηλεμαχιών (το πρώτο διοργανώθηκε το 1974 ανάμεσα στον κεντροδεξιό Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και τον σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν) συμμετέχουν κατά κανόνα δύο δημοσιογράφοι. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών του 2022 κατά τη διάρκεια του οποίου διοργανώθηκε τηλεμαχία μεταξύ του κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με τις ερωτήσεις να τίθενται από μια γυναίκαι και έναν άνδρα δημοσιογράφο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ