Ο γερμανικός Τύπος γράφει για το νομοσχέδιο προώθησης συνεργασίας και συγχωνεύσεων εταιριών στην Ελλάδα

«Καμία οικονομία της ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Το 95% των επιχειρήσεων έχει λιγότερους από 10 υπαλλήλους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, υποσχόμενη φοροαπαλλαγές, να προωθήσει την συνεργασία, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους», γράφει η ιστοσελίδα του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις συγχωνεύσεις». Η ιστοσελίδα σημειώνει: «Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή προβλέπει για επιχειρήσεις, οι οποίες συγχωνεύονται, είτε συνεργάζονται περίπου 30% λιγότερους φόρους για την επόμενη τριετία.

Από τις σχεδόν 719.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα μόλις οι 550 έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Για τα ελληνικά δεδομένα πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτές αντιστοιχεί το 32% του συνολικού επιχειρησιακού τζίρου. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αποτυπώνουν την σχέση μεγέθους εταιρίας και παραγωγικότητας. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Συχνά τους λείπουν τα αναγκαία κεφάλαια και η απαραίτητη ρευστότητα, ενώ η πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια προσκρούει συχνά στην περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα.

Οικονομική ενίσχυση θα λάβουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εταιρίες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους και τζίρο που δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως και ένα κατώτατο όριο. Ο τζίρος των συγχωνευμένων επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 450.000 ευρώ. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι κίνητρα συγχώνευσης επιχειρήσεων παρόμοιου μεγέθους.

Το σχέδιο στήριξης συγχωνεύσεων είναι ένας από τους 15 όρους που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει ενισχύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης. Από το Ταμείο η Αθήνα αναμένει τα επόμενα χρόνια ενισχύσεις 17,8 δις και χαμηλότοκες πιστώσεις 12,7 δις. Μέρος αυτών των δανείων θα διοχετευθεί σε επενδύσεις των συγχωνευμένων επιχειρήσεων».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...