Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου: Αποσυμπίεση με ασφυκτική πολιτική πίεση, αγωνία και φόβο

Της Μαρίνας Αλεξανδρή

Η αγωνία, όπως και η αμηχανία, ήταν εμφανής στις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά και του Βασίλη Κικίλια για τα μέτρα «αποσυμπίεσης». Και μαρτυρούν τόσο το παρασκήνιο από την – τεταμένη – συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων, όσο και το βαρύ πολιτικό άγχος που έχει φέρει στην κυβέρνηση ο εκτροχιασμός της πανδημίας και η αποτυχία του lockdown.

Η απόφαση που ελήφθη, για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου την Δευτέρα 5 Απριλίου και για χαλάρωση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήταν καθαρά πολιτική και πέρασε κατόπιν ασφυκτικής πίεσης της κυβέρνησης προς την επιτροπή Τσιόδρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρών στην τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ήδη από το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε σπεύσει να προαναγγείλει – μέσω του ΣΚΑΙ – την επαναλειτουργία των καταστημάτων και, μάλιστα, χωρίς click away όπως προέκριναν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Το ζήτημα του click away ήταν και ένα από τα θέματα που δίχασαν την πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς πολλοί επιδημιολόγοι εξέφραζαν και σήμερα ισχυρές ανησυχίες για το επιδημιολογικό αποτύπωμα που θα έχει, σε φάση εέξαρσης της πανδημίας, η παράλληλη λειτουργία της αγοράς και η διαδημοτική κινητικότητα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης όμως είχε και εδώ προαναγγείλει το τελικό αποτέλεσμα: «Η μέθοδος της παράδοσης εκτός δεν επιλέγεται», είε πει, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Εν τέλει η θέση Γεωργιάδη πέρασε στην επιτροπή με μικρή πλειοψηφία, ενώ η σολομόντειος λύση που επελέγη ήταν να μην ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα και να περιοριστεί η έξοδος για ψώνια σε ένα τρίωρο άπαξ ημερησίως.

Σολομόντειος ήταν η τελική φόρμουλα και στο θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων. Η κυβέρνηση ήθελε πλήρη απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο για να σταλεί μήνυμα ανοίγματος προς τους πολίτες, που εμφανίζονται όχι μόνον κουρασμένοι αλλά και θυμωμένοι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην επιτροπή όμως αυτή η αυξημένη κινητικότητα προκαλούσε, και εξακολουθεί να προκαλεί, έντονο φόβο για περαιτέρω διασπορά της πανδημίας. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε πως η σημερινή επιδημιολογική εικόνα ελάχιστη διαφορά έχει σε σχέση με το χθεσινό «μαύρο ρεκόρ», καθώς σήμερα έγιναν 55.935 τεστ και έδωσαν 3.616 κρούσματα (με τον δείκτη θετικότητας στο 6,46%) και χθες ειχαμε 4.340 κρούσματα επί 65.979 τεστ (θετικότητα 6,57%). Επιπλέον σήμερα, στις ανησυχητικές παραμέτρους προστέθηκε η νέα μεγάλη αύξηση των εισαγωγών σε νοσκομεία το τελευταίο 24ωρο (479 σε όλη τη χώρα), καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν επικίνδυνη αναζωπύρωση της πανδημίας και στην Θεσσαλονίκη.

Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων, και των αναλυτικών μοντέλων που δείχνουν βαριά επιδημιολογική εικόνα έως την επόμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε τελικά να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνον τα Σαββατοκύριακα. Και εδώ δε, επιστρατεύτηκε εκ νέου το δόγμα της «ατομικής ευθύνης», με τον Νίκο Χαρδαλιά να προειδοποιεί πως εάν οι πολίτες δεν τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας στις εν λόγω διαδημοτικές μετακινήσεις τότε η χαλάρωση θα ανακληθεί.

Στην πραγματικότητα, ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι την ανάκληση της χαλάρωσης μπορεί να την επιβάλουν οι ίδιες οι συνθήκες εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και, όπως παγίως πράττει πια, αναζητά προληπτικά πολιτικό άλλοθι.

Κατά τα λοιπά, το Μαξίμου διατηρεί ενεργό τον σχεδιασμό για άνοιγμα και των Λυκείων και Γυμνασίων από τις 12 Απριλίου με self tests – εκεί, όμως, οι αντιρρήσεις των επιδημιολόγων παραμένουν ακόμη πιο ισχυρές αφού φοβούνται ευρεία διασπορά του μεταλλαγμένου ιού από τους εφήβους. Το ενδιαφέρον είναι πως ανάμεσα σε εκείνους που φέρονται να έχουν την συγκεκριμένη ανησυχία είναι και ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όμως επιμένει να σιωπά επιδεικτικά.

ΠΗΓΗtvxs.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ