Του Μιχάλη Ψύλου
Μήπως και κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «τσαλάκωσε» τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα φυτοφάρμακα. Έναν κανονισμό που προέβλεπε μείωση στο μισό της χρήσης φυτοφαρμάκων στα ευρωπαϊκά χωράφια μέχρι το 2030.
Τα τρακτέρ των Ευρωπαίων αγροτών και οι ευρωεκλογές που πλησιάζουν, ανάγκασαν την πρόεδρο της Κομισιόν να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του αγώνα της Ευρώπης ενάντια στη χημεία στα χωράφια. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν λοιπόν να βρίσκουν υπολείμματα χημικών στα πιάτα τους.
Η ΜΚΟ Human Biomonitoring for Europe αναλύοντας δείγματα ούρων ανακάλυψε ότι το 84% των Ευρωπαίων έχουν τουλάχιστον δύο τύπους φυτοφαρμάκων στον οργανισμό τους. Η επίδρασή τους είναι άγνωστη. Ουδεμία ευρωπαϊκή υγειονομική αρχή μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει αν και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.
Η απόσυρση του κανονισμού για τα φυτοφάρμακα δεν περιόρισε φυσικά τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Προσπαθούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι οι αγρότες θέλουν να μολύνουν την τροφή των Ευρωπαίων. Αλλά δεν είναι έτσι.
Γιατί είναι απλώς μια κίνηση «γοητείας» και προς τις μεγάλες χημικές βιομηχανίες της Ευρώπης, που παράγουν φυτοφάρμακα.
Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολύ διαφορετικά. Γιατί ούτε αυτοί θέλουν να δηλητηριάζουν τα πιάτα μας. Το αντίθετο! «Όλοι χάνουμε γιατί με φυτοφάρμακα μολύνουμε τη γη μας», λένε στην «Ν» εκπρόσωποι των αγροτών.
Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις και όχι να επιτρέπει την εισαγωγή σε πολύ φθηνότερες τιμές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, που χρησιμοποιούν και μάλιστα ανεξέλεγκτα, επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Εισάγουμε για παράδειγμα από τον Καναδά σιτάρι που το στεγνώνουν με την καρκινογόνο γλυφοσάτη. Ή ντομάτες από το Μαρόκο που καλλιεργούνται μαζικά με επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Οι αγρότες δεν θέλουν λοιπόν το κακό μας. Ουσιαστικές λύσεις για το καλό όλων μας, ζητούν. Διαμαρτύρονται γιατί αμείβονται πολύ λίγο, ενώ άλλοι πλουτίζουν από το εμπόριο των προϊόντων τους. Διεκδικούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα, όπως ήταν πριν την πανδημία. Σήμερα είναι 18 λεπτά και η κυβέρνηση αντιπροτείνει έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή μόλις δύο λεπτά φθηνότερη την κιλοβατώρα και φυσικά πολύ μακριά από το αγροτικό αίτημα.
Διεκδικούν επίσης ουσιαστική επιδότηση σε λιπάσματα και ζωοτροφές, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%.
Ενώνοντας τέλος, τις φωνές τους με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι Έλληνες αγρότες ζητούν ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αυτή είναι η «χημεία» που θέλουν οι αγρότες. Και όχι φυτοφάρμακα…