Είναι γενοκτονία;

Για γενοκτονία κατηγορεί η Νότια Αφρική το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, στη Χάγη. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας «ανελέητα» με σαφή πρόθεση να εξαφανίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Και αξιώνει να αποφασιστεί ο τερματισμός του πολέμου.

Για «υποκρισία» κατηγορεί τη Ν. Αφρική ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία, σε μια εποχή που πολεμά τη γενοκτονία». Το Ισραήλ υποστηρίζει μάλιστα ότι το Δικαστήριο του ΟΗΕ δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αίτημα της Ν. Αφρικής βασίζεται στο άρθρο 9 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, την οποία έχει υπογράψει και το Ισραήλ, μετά το Ολοκαύτωμα.

Σε αυτή τη φάση, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ μπορεί μόνο να εξακριβώσει την αληθοφάνεια του χαρακτηρισμού της συμπεριφοράς του Ισραήλ ως γενοκτονίας, προκειμένου να λάβει προσωρινά μέτρα.

Ωστόσο, η υιοθέτηση της διάπραξης πράξεων γενοκτονίας δεν είναι εύκολη. Επειδή απαιτεί όχι μόνο απόδειξη βάναυσης συμπεριφοράς, όπως μαζικές δολοφονίες, αλλά και ένα σκόπιμο στοιχείο: αυτό της καταστροφής μιας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Είναι βέβαιο, με βάση ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές, ότι το Ισραήλ, αλλά και η Χαμάς, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την τρομοκρατική, θηριώδη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως γενοκτονία. Αλλά ακόμα κι αν η δράση της Χαμάς μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία, αυτό δεν δικαιολογεί τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το εβραϊκό κράτος.

Το Ισραήλ έχει παραβιάσει επανειλημμένα την 4η Σύμβαση της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων. Δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε μαχητές και πολίτες, πραγματοποίησε βομβαρδισμούς σε αστικές γειτονιές, νοσοκομεία, χώρους λατρείας.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός εξανάγκασε τον άμαχο πληθυσμό να καταφύγει σε περιοχές που δεν ήταν ασφαλείς και στερείται των απαιτήσεων που ορίζει ο νόμος του πολέμου: νερό, τροφή, ιατρική περίθαλψη, αξιοπρεπή στέγαση.

Όμως, ακόμη και σε συνδυασμό, αυτές οι πράξεις δεν δείχνουν, από μόνες τους, πρόθεση καταστροφής του πληθυσμού της Γάζας. Δηλαδή, γενοκτονία.

Φυσικά, εάν υπήρχε σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για απέλαση των παλαιστινίων εκτός Γάζας-όπως λένε κάποιοι ακροδεξιοί υπουργοί- αυτό θα ήταν πιο κοντά σε μια πράξη γενοκτονίας.

Τι μπορεί τελικά να αποφασίσει το Δικαστήριο του ΟΗΕ ; Μπορεί να είναι προκατειλημμένο; Ο Νετανιάχου κατηγορεί το Δικαστήριο ότι εκπροσωπεί έναν κόσμο «που έχει γυρίσει ανάποδα».

Το Δικαστήριο όμως αποτελείται από νομικούς που εγκρίθηκαν τόσο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με απόλυτη πλειοψηφία, χωρίς δικαίωμα βέτο. Είναι μια διαδικασία που εγγυάται μια ορισμένη ανεξαρτησία.

Είναι πραγματικά παράδοξο να κατηγορείται το Ισραήλ για γενοκτονία. Αλλά ο εβραϊκός λαός για τον οποίο βγήκε ο ορισμός της γενοκτονίας από τους Ναζί, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στα δικαιώματα των άλλων λαών.

Ακόμη και αν το Διεθνές Δικαστήριο διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ δεν χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία, αυτό δεν θα διέγραφε την καταστροφή και τα δεινά που προκλήθηκαν στους Παλαιστινίους. Σε έναν λαό, που πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα στην επιβίωση με τους λαούς όλου του κόσμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...