Γερμανία όπως ΗΠΑ;

Πάντως οι απεργίες στα τρένα δεν αποτελούν τη μοναδική πίεση που υφίσταται η γερμανική κυβέρνηση. Αυτήν την εβδομάδα κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα και οι αγρότες, δημιουργώντας μπλόκα χιλιομέτρων με τα χιλιάδες τρακτέρ τους στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους και όχι μόνο.

Σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ προειδοποίησε πως θα μπορούσε να επέλθει βαθιά διάσπαση στη γερμανική κοινωνία, τονίζοντας ακόμη ότι η χώρα «δεν θα πρέπει να διασχίσει το κατώφλι που πέρασαν οι Η.Π.Α. με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος μας πρέπει να είναι το να κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη στο κέντρο».

Αν και δεν θεωρεί τον συγκεκριμένο συσχετισμό ιδιαιτέρως εύστοχο, η Süddeutsche Zeitung αναγνωρίζει πάντως πως κρύβει μέσα του «μία πραγματικότητα που αφορά όλους τους υπερμάχους της φιλελεύθερης δημοκρατίας: στις Η.Π.Α. ο Τραμπ αναγνώρισε πως η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη για τον λαϊκισμό είναι η λαχτάρα για μία ταυτότητα. Οι λαϊκιστές μπορούν να κινητοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο, όταν μπορούν να του μεταδώσουν το αίσθημα του συνανήκειν». Το δίδαγμα για τους Γερμανούς πολιτικούς πρέπει να είναι επομένως το εξής, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung: «Nα μην παγιδεύονται σε ένα καλούπι και να μην βάζουν και τους αγρότες σε ένα άλλο. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν δύο καλούπια: εκείνων που υποστηρίζουν τον Τραμπ και εκείνων που τον αποστρέφονται. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στη Γερμανία».

Το ζήτημα δεν είναι πλέον μονάχα οι περικοπές

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις περικοπές που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις του αγροτικού κλάδου. Όμως «εδώ και καιρό το ζήτημα δεν είναι οι περικοπές», σχολιάζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Αντιθέτως, το πρόβλημα είναι πως «οι άνθρωποι χάνουν τον σεβασμό για το κράτος. Και όποιος ψάχνει τους εχθρούς του κράτους, σίγουρα δεν θα τους βρει μεταξύ των αγροτών».

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα «περίπου το 70% του πληθυσμού συντάσσεται με τους αγρότες. Στο πλευρό τους διαδηλώνουν οι μικρομεσαίοι, οι τεχνίτες και οι απλοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία. Όλους αυτούς τους ενώνει το αίσθημα της ανημποριάς, το οποίο έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε θυμό για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Τώρα πολλά εξαρτώνται από την ηγεσία. Γι’ αυτό και στην ταραχώδη αυτή περίοδο ο καγκελάριος Σολτς «δεν μπορεί να κυβερνά τη χώρα από τη δεύτερη γραμμή της μάχης και να περιορίζει στο ελάχιστο την επικοινωνία. Η απώλεια της εμπιστοσύνης συνεπάγεται και ένα κενό εξουσίας – το οποίο θα γεμίσουν κόμματα όπως η AfD ή αυτό της Σάρα Βάγκενκνεχτ, δίχως κιόλας να χρειαστεί να κάνουν πολλά γι’ αυτό», καταλήγει η HB.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου