Επιστολική ψήφος: Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης
Η περίφημη ρήση που ισχύει στην Ελλάδα ότι ένα μυστικό δεν μπορεί να κρατηθεί αν το ξέρουν πάνω από δύο ακυρώθηκε στην πράξη αυτή στη φορά με τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.
Η πληροφόρηση στα δημοσιογραφικά γραφεία ήρθε κυριολεκτικά ελάχιστα λεπτά πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την απόφαση του και μάλιστα στη λογική του ότι θα ανακοινωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στην αρχή της πρωθυπουργικής ομιλίας.
Αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν και οι περισσότεροι υπουργοί καθώς ήταν πολύ στενός ο κύκλος των ανθρώπων που γνώριζε τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ακόμη πιο στενός ήταν ο κύκλος που επεξεργάστηκε τις διατάξεις και την εφαρμογή του όλου εγχειρήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νίκη Κεραμέως και ο Θοδωρής Λιβάνιος ήταν οι τρεις άνθρωποι που εδώ και αρκετούς μήνες δούλεψαν μεθοδικά προκειμένου να υπάρξει σήμερα αυτό το αποτέλεσμα.
Την εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός στους δύο υπουργούς πριν από περίπου πέντε μήνες αμέσως μετά από την ψήφιση στη Βουλή της διάταξης για την ψήφο των αποδήμων χωρίς κανένα περιορισμό.
Η εντολή ήταν σαφής ότι δεν πρέπει να διαρρεύσει τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα. Και αυτό, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, οι δύο υπουργοί κατάφεραν να το κρατήσουν κρυφό αφού ήταν πολύ συγκεκριμένος και αυστηρά επιλεγμένος ο κύκλος των ανθρώπων που δούλεψαν πάνω στο συγκεκριμένο project.
Η απόφαση για επιστολική ψήφο αρχικά θα ισχύει για τις ευρωεκλογές αλλά και για τα δημοψηφίσματα ενώ όσον αφορά τις εθνικές εκλογές θα υπάρξει μεγαλύτερη επεξεργασία καθώς υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η μία που λέει ότι μπορεί να ισχύσει η επιστολική ψήφος χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος και η άλλη που υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία για τις εθνικές εκλογές αναθεώρηση συγκεκριμένου άρθρου στο Σύνταγμα.
Πάντως ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο με την αναφορά του για τις εθνικές εκλογές έδειξε την κατεύθυνση στην οποία επιθυμεί να πάνε τα πράγματα “Κάνουμε το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές”
Το πρωτοποριακό για την ελληνική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι ότι θα ισχύει χωρίς διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για όλους τους ψηφοφόρους χωρίς εξαιρέσεις.
Με βάση τις διατάξεις 40 μέρες πριν τις εκλογές ο κάθε πολίτης χωρίς κανένα περιορισμό θα μπορεί να δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.
Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές θα έχουν φτάσει με το ταχυδρομείο οι σχετικοί φάκελοι στο σπίτι του οι οποίοι θα είναι με προπληρωμένο τέλος. Ο πολίτης θα μπορεί να ψηφίσει και να ταχυδρομήσει το φάκελο με την προϋπόθεση ότι αυτός θα πρέπει να έχει φτάσει στο υπουργείο εσωτερικών το Σάββατο προ των εκλογών μέχρι τις πέντε το απόγευμα .
Οι φάκελοι με την επιστολική ψήφο θα ανοίγουν ταυτοχρόνως με τους φακέλους της κάλπης μετά τη λήξη της ψηφοφορίας την Κυριακή το βράδυ.
Το σημαντικό όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι πρώτον όσον αφορά το εξωτερικό δεν θα χρειάζεται η δημιουργία κανενός εκλογικού τμήματος καθώς ο κάθε απόδημος που είναι για γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στο σπίτι του και να ταχυδρομεί τον φάκελο.
Όσον αφορά δε το εσωτερικό της χώρας το όφελος είναι εξίσου μεγάλο καθώς θα μειωθεί κατά την άποψη των κυβερνητικών στελεχών η αποχή αφού τόσο ηλικιωμένοι όσο άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και φοιτητές και οι νέοι που αναγκάζονται να μην βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στον τρόπο ψηφοφορίας για επαγγελματικούς ή για άλλους λόγους θα μπορούν τώρα να ψηφίζουν.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η μεταρρύθμιση είναι μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα καθώς η αδυναμία φυσικής παρουσίας στην κάλπη με το νέο σύστημα πια δεν θα ισχύει και ο καθένας θα μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία διά της επιστολικής ψήφου.