Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και ΑμεΑ»

Έκτακτη χριστουγεννιάτικη οικονομική ενίσχυση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση κατά 150% σε όλα τα επιδόματα τέκνων ΟΠΕΚΑ, 200 ευρώ βοήθημα στα άτομα με αναπηρία, στήριξη σε όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενίσχυση 150 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν προσωπική διαφορά καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

«Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα πρέπει να συμπληρώσουμε την δύσκολη άσκηση με την επιβολή της φορολογικής δικαιοσύνης Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις αλλά ο πυρήνας θα μείνει ίδιος Βασική αρχή μου είναι η προοδευτική φορολόγηση. Αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται σταδιακά και περισσότερο Είμαι κατά της υπερφορολόγησης»

«Μειώσαμε την φορολόγηση στις επιχειρήσεις από το 29% στο 23%. Αυξήσαμε τον κατώτατο παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχαμε. Όσο η ανεργία μειώνεται η αγοραστική δύναμη θα αυξάνεται. Το τεκμήριο είναι μαχητό

Όλοι όσοι δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι με το 50% στο τέλος επιτηδεύματος» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα κάνουμε τη χρήση του ΙΧ δύσκολη»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην καθημερινότητα της Αθήνας καθώς και στο κυκλοφοριακό της πόλης.

«Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα λεωφορεία καθώς πολλά απο τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα και δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας χώρας που προοδεύει.

Θα δώσουμε έμφαση και στο ποδήλατο. Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο που θα έχουν νόημα. Π.χ. να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το κέντρο.

Σε συνδυασμό με μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της τροχαίας αλλά αν ήταν αυτό το πρόβλημα θα το είχαν λύσει όλες οι χώρες.

Έχουμε πεπερασμένο αριθμό δρόμων και πολλά αυτοκίνητα. Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των λεωφορείων.

Μέσα στο 2024 μπορούμε να έχουμε βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Θα μπουν κάμερες στην Αθήνα»

«Κάμερες θα μπουν. Ο προγραμματισμός είναι για 700 ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Από τη στιγμή που καλύπτουν δημόσιο χώρο δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ζήτημα. Και στα ζητήαμτα της γενικότερης παραβατικότητας προσφεύγουμε σε ιδιωτικές κάμερες.

Είναι καλύτερο αυτό να μπορούμε να το κάνουμε δημόσια. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη.

Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα ο πρωθυπουργός είπε: «Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται.Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα».

Τα πρόστιμα στην αγορά

Όσον αφορά στους ελέγχους στην Αγορά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε βάλει πρόστιμα άνω των 8 εκατομμυρίων σε μεγάλες πολυεθνικές. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί. Δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η δημοσιοποίηση.

Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα χρήματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν θα γίνει ανεκτό».

Όσον αφορά στους κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων, ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε ως υπερβολικές οι αντιδράσεις τους, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα πάει πίσω η ψηφιοποίηση του κράτους».

Σχετικά με την κυβερνητική λειτουργία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έχω την υποχρέωση κάθε μέρα να αναλογίζομαι τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Όταν έχεις καταφέρει να αυξήσεις τα εκλογικά σου ποσοστά πρέπει να αναλογιστείς την ευθύνη σου απέναντι στους πολίτες Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης. Το 41% δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει».

Μιλώντας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο ίδιος είπε: «Είμαστε ταυτισμένοι με την Ευρώπη στη ΝΔ και είναι ευκαιρία για τους πολίτες να πουν την γνώμη τους για το τι συμβαίνει στη χώρα».

«Ο χώρος της υγείας είναι μία πρόκληση»

«Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερου τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ.

Ευτυχώς τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά. Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά. Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.

Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορει κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική.

Χαίρομαι όταν βλέπω κορυφαίους γιατρούς από το εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να φέρουμε το brain drain των προηγούμενων δεκαετιών πίσω στη χώρα μας.

Ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό

Για τη στέγαση των γιατρών πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. σε νησί στείλαμε έναν γιατρό και δεν μπόρεσε να βρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σπίτι ενώ νωρίτερα ζητούσαν έναν γιατρό».

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλία είναι εξαιρετικά σύνθετο»

Για τη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«To ζητημα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αρχικά να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υπέστησαν την καταστροφή. Μερικές φορές κρύβονται και επιτήδειοι που ζητούν χρήματα που δεν τους αναλογούν και γι αυτό γίνονται διασταυρώσεις και ζητώ λίγο υπομονή για την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Για τις υποδομές και την κοστολόγηση των έργων αποκτάστασης θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του έτους. Θυμίζω ότι την ερχόμενη Τετάρτη για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή για την Θεσσαλία.

Θα χρειαστουν έργα αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι πρέπει να γίνουν μεγάλα φράγματα. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άρδευση, το μεγάλο προβλημα είναι ότι δεν έχουμε νερό αλλά πλημμυρίζουμε άρα κάτι λάθος κάνουμε.» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...