Τα βασικά θέματα της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς. Την ατζέντα της συνάντησής του με το Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τοποθετήσεις του στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του think tank του κόμματος, του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα υπό διαπραγμάτευση εντός ΕΕ, δηλαδή, το Σύμφωνο Σταθερότητας (δημοσιονομική πολιτική) και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ, προϋπολογισμός, άρα και κονδύλια, της ΕΕ).
Περίπου αυτό έκανε και στη συζήτησή του με το Μερτς (ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η στάση του CDU και γενικότερα της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας κατά τα χρόνια της κρίσης ήταν λάθος).
Συγκεκριμένα:
· Για το Σύμφωνο Σταθερότητας: ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν («μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές») και παράλληλα προειδοποίησε την πιο «σκληρή» Γερμανία ότι «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων». Βέβαια, φρόντισε εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεσμεύονται για δημοσιονομική σύνεση και για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
· Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ: με αφορμή το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του ΠΔΠ. Είμαι πολύ σαφής και ευθύς στο σημείο αυτό. Δεν μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε σε 50 δισ. για την Ουκρανία. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε στο τραπέζι περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση, περισσότερα χρήματα για τη συνεργασία με χώρες που είναι εταίροι», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία όταν πρόκειται για τη μετανάστευση. Αυτό συνεπάγεται επίσης κάποια συνέχιση των πληρωμών προς την Τουρκία, επειδή διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό μεταναστών».
· Για τα… κόλπα της Γερμανίας: ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο χάσμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν δίστασε να αφήσει «αιχμές» για ορισμένες πρακτικές του Βερολίνου, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να επιτρέψεις σε χώρες όπως η Γερμανία να κάνουν υπερβολική χρήση των εξαιρέσεων για κρατικές ενισχύσεις εντός της Ευρώπης, εντός της ενιαίας αγοράς, καθώς εν τέλει θα δημιουργήσεις άνισους όρους ανταγωνισμού. Διότι εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό λόγω των δημοσιονομικών μας κανόνων. Η Γερμανία μπορεί. Αλλά τότε η γερμανική βιομηχανία θα γίνει πιο ανταγωνιστική από την ελληνική βιομηχανία ή την ιταλική βιομηχανία».