Ανίερη συμμαχία για τους Ισπανούς Σοσιαλιστές;

Ανίερη συμμαχία για τους Ισπανούς Σοσιαλιστές; «Στήριξη έναντι αμνηστίας» είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός με Καταλανούς αυτονομιστές για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, στις οποίες είχε πρωτεύσει το Λαϊκό Κόμμα της Κεντροδεξιάς, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επικριτικό το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Ήδη από το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, τον Ιούλιο, ήταν ξεκάθαρο ότι ο απερχόμενος Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα αναγκαζόταν να πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανεκλογή του. Όμως, το ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός συμβιβάζεται σε τέτοιο βαθμό, παραχωρώντας γενική αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές περί τον Κάρλες Πουτζντεμόν- ο οποίος είχε αποδράσει στο Βέλγιο για να αποφύγει την ισπανική Δικαιοσύνη- δεν προμηνύει τίποτα καλό για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ισπανία, η οποία ούτως ή άλλως βιώνει συνθήκες ακραίας πόλωσης».

«Όχι, η Ισπανία δεν απειλείται από δικτατορία» αντιτείνει η Süddeutsche Zeitung. Και εξηγεί: «Ο ίδιος ο Σάντσεθ δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Και ο Πουτζντεμόν δεν είναι σοσιαλιστής. Είναι η αριθμητική της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ενώνει δύο άνδρες με ισχυρό ένστικτο εξουσίας. Θέλουν και οι δύο να αξιοποιήσουν μία ευκαιρία. Ο ένας για να αποκατασταθεί πολιτικά, ο άλλος για να κυβερνήσει ακόμη τέσσερα χρόνια».

Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) παρατηρεί ότι «ο σχεδιαζόμενος νόμος περί αμνηστίας είναι εξαιρετικά διαμφισβητούμενος στην Ισπανία και προκάλεσε ήδη έντονες διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη- και όχι μόνο. Η συντηρητική αντιπολίτευση, το ακροδεξιό κόμμα VOX και Ισπανοί δικαστές κατηγορούν τον Σάντσεζ για διαφθορά και μη συμμόρφωση προς τις αρχές του κράτους δικαίου».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα