Η εσωκομματική διαμάχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην Ελλάδα, μετά τη δήλωση προθέσεως του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει εκτός κόμματος τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Βίτσα.
Μάλιστα, δεν πρόκειται για τρία οποιαδήποτε μέλη, όπως επισημαίνει η tageszeitung του Βερολίνου «και οι τρεις τους έχουν διατελέσει υπουργοί».
Πρόκειται πάντως για τρία μέλη που «δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και τα οποία, μετά την εκλογή Κασσελάκη, δεν φείδονται επικρίσεων κατά του νέου αρχηγού του κόμματος».
Καθώς φαίνεται «ο δεσμός μεταξύ του Κασσελάκη, ο οποίος μετακόμισε στις Η.Π.Α. σε ηλικία 14 ετών και εκεί έγινε πολυεκατομμυριούχος, και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να χωνέψει την αιφνιδιαστική ανάληψη της εξουσίας από εκείνον, έχει κοπεί».
Δεδομένων των συνθηκών «οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα συμφωνούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ολοταχώς προς τη διάσπαση. “Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Καμία από τις δύο πλευρές, είτε πρόκειται για το στρατόπεδο του Κασσελάκη είτε για τους πολυάριθμους εσωκομματικούς επικριτές του, δεν έχει σαφή στρατηγική για το πώς θα προχωρήσει”, δηλώνει η πολιτική αναλύτρια Βασιλική Σιούτη στην taz».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «παραμένει σιωπηλός».
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται στην εσωκομματική διαμάχη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κυβερνήσει ανενόχλητος. Κατά την taz όμως, ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαίρεται τόσο σύντομα, διότι «τόσο την άνοδό του στην ηγεσία της τότε αντιπολιτευόμενης συντηρητικής Ν.Δ., όσο και τους εκλογικούς θριάμβους της τελευταίας τετραετίας, ο Μητσοτάκης τους πέτυχε ως η απόλυτη ενσάρκωση του αντι-Τσίπρα». Επομένως, παρά την αυτοκαταστροφική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης χωρίς τον Τσίπρα;»