Άρθρο ντροπή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” με τίτλο “Ελληνοτουρκικά: Ιχνιλατώντας το δρόμο για τη Χάγη”.
Το άρθρο της εφημερίδας που είναι γνωστής για τις στενές σχέσεις με το ΕΛΙΑΜΕΠ και με άλλους εγχώριους παράγοντες που ενίοτε ευθυγραμμίζονται με την τουρκική προπαγάνδα, προετοιμάζει ξεκάθαρα για τις υποχωρήσεις της ντροπής και το μεγάλο ξεπούλημα που ετοιμάζει στο Αιγαίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εύστοχα επισημαίνεται στο διαδίκτυο: Είναι δυνατόν Έλληνες ακαδημαϊκοί να έγραψαν τέτοιες απαράδεκτες θέσεις; Θεωρούν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντιβαίνει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Αιγύπτου! Τσίπα δεν υπάρχει;
Διαβάστε μόνο ένα απόσπασμα του αίσχους:
Ο καταγγελτικός και αφοριστικός λόγος (ακόμη και αν είναι δικαιολογημένος) δημιουργεί άρνηση αλλά δεν προσφέρει λύση. Ο αποκομμένος από την πραγματικότητα βολονταρισμός («η ευγενής μας τύφλωσις») οδηγεί σε επικίνδυνες αυταπάτες και στρατηγικά αδιέξοδα. Στις περιπτώσεις που, πέρα από την καταγγελία, προτείνονται κάποιες (αντι)δράσεις της ελληνικής πλευράς, αυτές είναι κατά κανόνα άστοχες, μη ρεαλιστικές, έως και επικίνδυνες. Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει βασίσει τη στρατηγική της στο διεθνές δίκαιο και οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις αρχές μας θα αποτελέσει στρατηγικό λάθος. Μονομερείς ενέργειες από πλευράς μας θα δικαίωναν τις τουρκικές αντιδράσεις, θα εξομοίωναν τις συμπεριφορές και θα μετέφεραν τη διαδικασία επίλυσης από το «πεδίο του δικαίου» (όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα) στο «πεδίο της ισχύος». Η συνέπεια άλλωστε είναι εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας σε σχέση με τη γείτονα.
Επίσης, είναι αλυσιτελής η πρόταση για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο προκειμένου να φέρουμε την Aγκυρα προ τετελεσμένων. Είναι προφανές ότι όμορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, σημαντικός περιφερειακός δρων και εκ των σημαντικότερων αραβικών κρατών, με τις οποίες επιθυμούμε μια σχέση εμπιστοσύνης και λειτουργική, θα προβληματίζονταν, ενώ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας θα εμφανιζόμασταν περιφρονητικοί έναντι προνοιών του Δικαίου της Θάλασσας που κατά τα άλλα επικαλούμαστε.
Δείτε το άρθρο – ντροπή:
Είναι δυνατόν Έλληνες ακαδημαϊκοί να έγραψαν τέτοιες απαράδεκτες θέσεις;
— Giorgos sahinis (@GiorgosSahinis) July 31, 2023
Θεωρούν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντιβαίνει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Αιγύπτου! Τσίπα δεν υπάρχει;; https://t.co/9rrJtR9Tnb