Χρειάσθηκε μία τεκμηριωμένη ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για τις ανησυχητικές ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ, για να «ευαισθητοποιηθεί» η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη και να ομολογήσει ότι, η Κομισιόν είναι ενήμερη (sic) για την κρίσιμη έλλειψη ορισμένων φαρμάκων και να χρεώσει το πρόβλημα στον ΕΜΑ και στις εθνικές κυβερνήσεις!
Στην ερώτηση τους, ωστόσο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι:
- Οι ελλείψεις φαρμάκων, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες κυμαίνονται στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας, ενώ βρίσκονται σε έλλειψη ακόμα και φάρμακα που ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν, όπως τα γενόσημα.
-Συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο είναι και οι παράλληλες εξαγωγές που στερούν κρίσιμα φάρμακα για το λαό με αποτέλεσμα να τίθεται το εξής εκβιαστικό και σε βάρος του λαού δίλημμα : «ελλείψεις φαρμάκων ή αυξήσεις στις τιμές τους.
-Τόσο όμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ), όσο και οι αρμόδιες εθνικές αρχές, που αναφέρει η Κομισιόν ως υπευθύνους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αλλά και των πολιτικών τιμολόγησης, στηρίζουν και υλοποιούν κατά γράμμα την ευρωενωσιακή νομοθεσία, που καθιστά το φάρμακο εμπόρευμα και πηγή κέρδους για φαρμακοβιομήχανους και φαρμακεμπόρους
-Πάνω από 150 φαρμακευτικά σκευάσματα καταγράφονται σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα. Ελλείψεις αναφέρονται σε όλη την ΕΕ που συνολικά καταγράφει 20 φορές αύξηση ελλείψεων μεταξύ 2000-2018.
Τα περισσότερα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη αφορούν θεραπείες που, αν διακοπούν, θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο ζωές ανθρώπων (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιπυρετικά, αντινεοπλασματικά κ.ά.).
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κρίσιμη έλλειψη ορισμένων φαρμάκων: αντιβιοτικών (ιδίως αμοξυκιλλίνης, και αμοξυκιλλίνης σε συνδυασμό με κλαβουλανικό οξύ), καθώς και ορισμένων αναλγητικών, ιδίως παιδιατρικών σκευασμάτων. Το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για της χώρες της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως.
Η Επιτροπή στηρίζει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), της εθνικές αρμόδιες αρχές, τον κλάδο, καθώς και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Έχει προσδιοριστεί ότι τα επηρεαζόμενα φάρμακα είναι φάρμακα που λαμβάνουν έγκριση σε εθνικό και όχι σε κεντρικό επίπεδο ΕΕ. Τα βαθύτερα αίτια αυτών των ελλείψεων είναι πολύπλοκα και συνδέονται με πολλούς παράγοντες, της η αύξηση της ζήτησης λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων και προβλήματα παραγωγικής ικανότητας.
Επιπλέον, η ομάδα καθοδήγησης του ΕΜΑ για της ελλείψεις φαρμάκων έχει ζητήσει από τις εθνικές αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν της της κατάλληλες δυνατότητες ρυθμιστικής ευελιξίας για τον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων (π.χ. επισήμανση των αντιβιοτικών που δεν προορίζονται για αυτοχορήγηση μόνο στα αγγλικά· επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης για νέες εγκαταστάσεις παρασκευής). Ο EMA, από κοινού με της εθνικές αρμόδιες αρχές, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κλάδο με στόχο τον προσδιορισμό και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων μετριασμού, ιδίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και τη διασφάλιση κατάλληλου μελλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ο αδιάλειπτος εφοδιασμός των ασθενών της ΕΕ με φάρμακα.»