Ο πληθωρισμός έφτασε στο 38,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ελαφρώς λιγότερο από την πρόβλεψη και από 39,6% τον Μάιο.
Στο 38,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η μέτρηση είναι ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις, και έχει υποχωρήσει από το 39,6% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο.
Ωστόσο, πρόκειται για τη μικρότερη επιβράδυνση στις τιμές καταναλωτή της Τουρκίας από τον Νοέμβριο, όταν άρχισε να «φρενάρει» η πορεία του πληθωρισμού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αποδίδοντας την μικρή αποκλιμάκωση στην κρίση του τουρκικού νομίσματος που κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές.
Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε την επανεκλογή του τον Μάιο και ανανέωσε την οικονομική του ομάδα.
Αν και η απότομη πτώση της λίρας δεν κατέστρεψε εντελώς τη δυναμική του αποπληθωρισμού, η υποτίμηση του νομίσματος προκαλεί πιέσεις στις τιμές, καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που περιλαμβάνουν ενδιάμεση αύξηση 34% στον κατώτατο μισθό και παράλληλα εξετάζει την αύξηση των των αμοιβών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 47,3%, από 46,6% τον προηγούμενο μήνα, σε μια ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές.
«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και η απότομη υποτίμηση της λίρας θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού. Κατά την άποψή μας, τα κέρδη των τιμών θα επιταχυνθούν προς το 47% στο τέλος του έτους, ακόμη και μετά την στροφή της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για το κόστος δανεισμού», σχολιάζει το Bloomberg Economics.