Τουρκία: Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 38,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ελαφρώς λιγότερο από την πρόβλεψη και από 39,6% τον Μάιο.

Στο 38,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η μέτρηση είναι ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις, και έχει υποχωρήσει από το 39,6% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο.

Ωστόσο, πρόκειται για τη μικρότερη επιβράδυνση στις τιμές καταναλωτή της Τουρκίας από τον Νοέμβριο, όταν άρχισε να «φρενάρει» η πορεία του πληθωρισμού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αποδίδοντας την μικρή αποκλιμάκωση στην κρίση του τουρκικού νομίσματος που κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε την επανεκλογή του τον Μάιο και ανανέωσε την οικονομική του ομάδα.

Αν και η απότομη πτώση της λίρας δεν κατέστρεψε εντελώς τη δυναμική του αποπληθωρισμού, η υποτίμηση του νομίσματος προκαλεί πιέσεις στις τιμές, καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που περιλαμβάνουν ενδιάμεση αύξηση 34% στον κατώτατο μισθό και παράλληλα εξετάζει την αύξηση των των αμοιβών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 47,3%, από 46,6% τον προηγούμενο μήνα, σε μια ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και η απότομη υποτίμηση της λίρας θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού. Κατά την άποψή μας, τα κέρδη των τιμών θα επιταχυνθούν προς το 47% στο τέλος του έτους, ακόμη και μετά την στροφή της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για το κόστος δανεισμού», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ