Ο Ιούνιος είναι ένας μήνας απολογισμού για τους αθλητικούς συλλόγους, τελειώνουν τα πρωταθλήματα, γίνεται ο απολογισμός σε όλα τα αθλήματα σε άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες.
Μένει σε εκκρεμότητα ένας τίτλος στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ, που θα κριθεί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά και ο τίτλος για τις ομάδες Κ17 (ΑΕΚ, Άρης, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ) με το φάιναλ φορ να έρχεται σε λίγες ημέρες (8 και 11 Ιουνίου) στο Πανθεσσαλικό του Βόλου.
Στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι να θεωρούμε μια χρονιά πετυχημένη ή αποτυχημένη μόνο εάν πάρουμε τρόπαια στο εμπορικό, ποδόσφαιρο ανδρών, κοιτάμε την κορυφή του παγόβουνο και όχι όλο το παγόβουνο, το ρετιρέ και όχι τα θεμέλια του αθλητισμού.
Έτσι λοιπόν η κοινή γνώμη λέει χωρίς σκέψη στην ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα;
Το 1ος Ολυμπιακός, 2ος Παναθηναϊκός, 3η ΑΕΚ,4ος ΠΑΟΚ, βολεύει πολλούς. Αυτό, κυρίως, επειδή οι 3 του ΠΟΚ κυριαρχούσαν στο ποδόσφαιρο ανδρών σε τρόπαια, ισχύει πλέον στον 21ο αιώνα; μήπως κάτι έχει αλλάξει και δεν το αντιλήφθηκαν κάποιοι ή δεν θέλουν να το αντιληφθούν; Μήπως παίζει ρόλο τι κριτήρια βάζεις, πως το βλέπεις;
Διαβάστε παρακάτω την αποκαλυπτική έρευνα του skgsports.gr:
Οι αποκαλούμενοι ως Big-4 δεν είναι ομάδες, είναι σύλλογοι πολλών τμημάτων. Επίσης σε μια σύγκριση συλλογών μπορεί να μπουν πολλοί παράγοντες. Εμείς θα βάλουμε σε πρώτη φάση, αριθμό αθλητών-προπονητών-τμημάτων-ποσά χρηματοδότησης, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί, τοπική-πανελλαδική- παγκόσμια επιρροή, αριθμό φιλάθλων και φυσικά τρόπαια σε πρώτη φάση στα 5 ομαδικά αθλήματα. Άλλοι μπορεί να βάλουν αλλά, δικαίωμα τους.
Σε κάποια που έχουμε στοιχεία θα κάνουμε συγκρίσεις, σε άλλες κατηγορίες θα αναφέρουμε μόνο τα στοιχεία του ΠΑΟΚ λόγω έλλειψης από πλευράς των 3 του ΠΟΚ. Εάν αδικήσουμε κάποιον σύλλογο στο μέτρημα τροπαίων δεν το κάνουμε ηθελημένα, αλλά ότι είχε γραφτεί από τους συλλόγους στο Wikipedia μέχρι 26/05/2023 μια κοινή, γνωστή βάση δεδομένων σχεδόν για όλους.
Αριθμός αθλητών, μαζικού αθλητισμού
Κατά καιρούς ο ΑΣ ΠΑΟΚ βγάζει ανακοινώσεις ότι έχει 5000 αθλητές σε μαζικό και οργανωμένο αθλητισμό. Σε όλους αυτούς του αθλητές πρέπει να προστεθούν και οι αθλητές που συνεργάζεται ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ με τις ακαδημίες και όμοιο δίκτυο δεν έχουν οι 3 του τέως ΠΟΚ, το προσεγγίζει λίγο ο Ολυμπιακός.
Ο ΠΑΟΚ έχει αποκλειστική συνεργασία με 100 ακαδημίες στην Ελλάδα και 20 στο εξωτερικό πρόσφατα έκανε συνεργασία με Νιγηρία και Μεξικό που έχουν την σφραγίδα του ΠΑΟΚ, ο ακριβής αριθμός αυτός είναι αδιευκρίνιστος προς το παρόν αλλά μια μέση εκτίμηση είναι 20000 – 24000 ποδοσφαιριστές πιστοί στην ιδέα του ΠΑΟΚ μέσω τον PAOK football prints, μια και μια ακαδημία θέλει τουλάχιστον 200 παιδιά για να είναι βιώσιμη.
Στοιχεία υπουργείου
Εάν πάμε σε ακριβή νούμερο του υπουργείου τα νούμερα φαίνονται από τον παρακάτω πίνακα που καταδεικνύουν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή σε χρηματοδότησης και επίσημα πλέον για το 2022.
«Πρωταθλητής 2022» στην χρηματοδότηση σε 5742 ερασιτεχνικά σωματεία ο ΠΑΟΚ λόγω της καλλιέργειας περισσότερων Αθλημάτων και 10 ομάδων στην Α εθνική στα 5 ομαδικά και 8 στην Ευρώπη.
Εγκαταστάσεις
O Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έβγαλε δύο άρθρα με τις εγκαταστάσεις που αθλουνται οι αθλητές του και περηφανεύεται ότι είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που ανήκουν στον Ερασιτέχνη 100% και όχι σε εταιρεία το γήπεδο ποδοσφαίρου Τούμπα, το γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ Παλατάκι και το προπονητικό στη Νέα Μεσημβρία με 7 γήπεδα. Παράλληλα εκτός από αυτά υπάρχουν
ΘΥΡΑ 2 – ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
ΘΥΡΑ 3 – ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΘΥΡΑ 5 – ΠΙΣΙΝΑ
ΘΥΡΑ 7 – ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΘΥΡΑ 7 – ΣΚΑΚΙ
ΘΥΡΑ 8 – ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΛΗΣ & JUDO
PAOK SPORTS ARENA 2 ΣΑΛΕΣ
Ε.Γ. ΜΙΚΡΑ 3 – «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ>>
Ε.Γ. ΜΙΚΡΑ 1
ΕΑΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Σε όλα αυτά μπορεί να προστεθούν οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί του 2ου προπονητικού στη Σουρωτή, οι εγκαταστάσεις στην Ευκαρπία, το γήπεδο του Μακεδονικού 8000 θέσεων για τη Β ομάδα του ΠΑΟΚ, ο χώρος της άρσης βαρών, η επέκταση του ΠΑΟΚ στην Δυτική Θεσσαλονίκη στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ο στίβος στο Καυτατζόγλειο κτλ. , τα ατελείωτα γήπεδα στις 120 ακαδημίες ανά τον κόσμο και τα 5*5 στην Θεσσαλονίκη που φιλοξενούν ακαδημίες και τώρα πλέον και το νέο τμήμα φούτσαλ το 25ο.
Σύμφωνα με τον ΑΣ ΠΑΟΚ θα χρειαστούν και άλλα γήπεδα γιατί ο ΠΑΟΚ στα 22 από τα 25 τμήματα δουλεύει και δίνει μεγάλη αξία στις ακαδημίες. Μονόδρομος η δημιουργία 3ου προπονητικού στην Θέρμη κυρίως για το ποδόσφαιρο των τμημάτων που ανήκουν στην φροντίδα της ΠΑΕ. Ο ΠΑΟΚ δεν χωράει σε ένα προπονητικό κέντρο μόνο με 5000 αθλητές με στενή σχέση
Τοπική επιρροή εντός Ελλάδος και εκτός Ελλάδας (Ομογένεια), Φίλαθλοι, σύνδεσμοι
Ο ΠΑΟΚ σε μια τεράστια περιφέρεια (Μακεδονία, Θράκη) σε έκταση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των φιλάθλων της σύμφωνα με έρευνες. Αυτό το μονοπώλιο δεν το έχουν οι 3 του τέως ΠΟΚ που ακόμα και στο Λεκανοπέδιο μοιράζονται σε κόσμο και δύσκολα κάποιος θα περάσει το 30% ανά την Ελλάδα. Αυτό το μονοπώλιο στην Βόρεια Ελλάδα του ΠΑΟΚ σε τοπικό επίπεδο του δίνει μια συγκριτική υπεροχή συσπείρωσης έναντι των 3.
Σε πανελλήνιο επίπεδο στην εποχή των social πλέον ο ΠΑΟΚ έχει φιλάθλους σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη διασπορά και Λεκανοπέδιο.
Είναι 2ος σχεδόν σε αριθμό followers σε όλα τα social media, Facebook, Instagram, youtube κτλ και σύμφωνα με την παγκόσμια Marca είναι πρώτος στο ίντερνετ σε δραστηριότητα, στοιχείο που δείχνει την δραστηριότητα των ενεργών λογαριασμών. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι οι Έλληνες του εξωτερικού και εκτός Βόρειας Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι σε σελίδες με χιλιάδες μέλη που ρωτούν τους φίλαθλους τους από που είναι και υποστηρίζουν ΠΑΟΚ το 50% είναι από Μακεδονία, Θράκη, το άλλο 50% είναι εκτός Μακεδονίας, Θράκης. Με δεδομένο ότι η Μακεδονία-Θράκη έχουν πληθυσμό κοντά στα 2,5-3εκ και αυτοί που συμπαθούν τον ΠΑΟΚ είναι κοντά στο 1,5 εκ – 2 εκ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκτός από αυτούς που είναι κοντά στο γήπεδο, υπάρχουν άλλοι τόσοι εκτός Βόρειας Ελλάδας με μια προσέγγιση αγγίζει τα 4-4,5 εκ που συμπαθούν τον σύλλογο συμπεριλαμβανομένου τους ΠΑΟΚτσηδες που ζουν Ελλάδα, Εξωτερικό, Κύπρο. Μην ξεχνάμε μια Ελλάδα ζει σε πληθυσμό και εκτός Ελλάδας.
Ο ΠΑΟΚ έχοντας 10 ομάδες στην Α εθνική στα 5 ομαδικά και 8 στην Ευρώπη, ατελείωτες παρουσίες σε διεθνή τουρνουά οι ακαδημίες του κάνει γνωστό το όνομά του διεθνώς.
Σε όλα αυτά το τεράστιο συνδεσμιακό κίνημα με 100 – 150 συνδέσμους ανά τον κόσμο, μια επίσκεψη στο site της ΠΑΕ θα σας εντυπωσιάσει όλους με τον αριθμό τους.
ΠΑΟΚ και ποδόσφαιρο
Ο ΠΑΟΚ βλέπει το ποδόσφαιρο ολιστικά εδώ και πολλά χρόνια με άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες, ακαδημίες, πανελλήνια, διεθνή και τοπικά. Δεν περιμένει την Uefa να υποχρεώσει για δημιουργία γυναικείων τμημάτων. Σε αντίθεση οι 3 του ΠΟΚ έχουν κυρίως ομάδες βιτρίνα τις ανδρικές, εάν δείτε την βαθμολογία στις β ομάδες παραπαίουν οι 3 στις χαμηλές θέσεις της Superleague 2.Ακαδημίες κυρίως τρέχει ο Ολυμπιακός μαζί με ΠΑΟΚ αλλά δεν έχει καν τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει και ΠΑΟΚ Β στις γυναίκες, συν ακαδημίες στις γυναίκες Θεσσαλονίκη, συν σε όλο τον κόσμο στους άνδρες 120 football prints.
Το πλέον σημαντικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ εκτός από τα Πανελλήνια και διεθνή τουρνουά συμμετέχει και σε πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ σε άνδρες και γυναίκες.Αυτή η συμμετοχή του ΠΑΟΚ τον δένει με την τοπική κοινωνία.
Παρακάτω είναι οι ομάδες που συμμετέχει σαν ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Πανελλήνια
1) ΠΑΟΚ Α ανδρών
2) ΠΑΟΚ Β ανδρών
3) ΠΑΟΚ Κ19
4) ΠΑΟΚ Κ17
5) ΠΑΟΚ Κ15
6) ΠΑΟΚ Α γυναικών
7) ΠΑΟΚ Β γυναικών σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα
Τοπικά
8) ΠΑΟΚ Κ16 ανδρών στην ΕΠΣΜ μαζί με άνδρες
9) ΠΑΟΚ Κ17 ανδρών στην ΕΠΣΜ
10) ΠΑΟΚ Κ15 ανδρών στην ΕΠΣΜ
11) ΠΑΟΚ Κ13 ανδρών στην ΕΠΣΜ
12) ΠΑΟΚ Α γυναικών στην ΕΠΣΜ
13) ΠΑΟΚ Β γυναικών στην ΕΠΣΜ
13 ομάδες ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο όταν οι τρεις του ΠΟΚ και οι 3 μαζί έχουν 17 ομάδες σε Πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο
Βοηθά η παρουσία τόσων ομάδων την τοπική, Πανελλήνια επιρροή, την συμμετοχή πολλών παιδιών που θέλουν να φορέσουν την φανέλα του ΠΑΟΚ. Σε αυτές τις ομάδες που ανήκουν στον ΠΑΟΚ εάν προστεθούν και οι συνεργάζομενες ακαδημίες στα δικά τους πρωταθλήματα, το νούμερο των ομάδων εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα νούμερα συμμετοχών των ομάδων με το όνομα ΠΑΟΚ
Φυσικά έχει και τα μικρά τμήμα από Κ6-Κ12 στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Οι τίτλοι του είναι ατελείωτοι σε τοπικό, πανελλήνιο και σε τοπικά και διεθνή τουρνουά.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι πλέον την εποχή Σαββίδη ο ΠΑΟΚ είναι μαζί με Ολυμπιακό οι Big2 στο ποδόσφαιρο συνολικά. Μην ξεχνάμε ότι ο Σαββίδης επενδύει 3εκ κάθε χρόνο για τις ακαδημίες και συνεργάζονται με τον ΑΣ ΠΑΟΚ στο κοινό προπονητικό στην Νέα Μεσημβρία βοηθώντας και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ακόμα και εάν αφαιρεθούν οι τίτλοι του γυναικείου ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ την εποχή Σαββίδη ανήκει στους Big2 σε άνδρες και νέους.
ΠΑΟΚ και τίτλοι σε όλα τα αθλήματα
6)Ας δούμε και σε επίπεδο τίτλων τις 4 ομάδες. Ο ΠΑΟΚ λόγω μεγαλύτερου όγκου σε αριθμό αθλητών(5000 αθλητές, στον ΑΣ) 20. 000 ποδοσφαιριστές σε ακαδημίες), τόσους έχουν όλοι μαζί οι 3 του τέως ΠΟΚ αριθμό αθλητών, σε σχέση με τους 3 του ΠΟΚ έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο 1η – 3η θέση σε τοπικό, πανελλήνιο, διεθνές επίπεδο απλά δεν έγινε ποτέ αναλυτική καταμέτρηση.
Ο ΠΑΟΚ έχει συνολικά 25 τμήματα με 22 ακαδημίες γιατί σχεδόν πάντα δουλεύει το βάθος, δεν κάνει τμήμα μόνο, βιτρίνα ανδρική ομάδα χωρίς ακαδημίες αλλά συνήθως και γυναικεία και από πίσω υποδομές και στο ποδόσφαιρο δίκτυο ακαδημιών.
Εμείς θα προσπαθήσουμε απλά να αναφέρουμε με πραγματικά στοιχεία, κάποια δεδομένα που τα βάζουν οι ίδιες οι ομάδες στο Wikipedia σε επίπεδο τροπαίων και μόνο Πανελλήνια, διεθνή στα 5 ομαδικά. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν βάζαμε τα τοπικά Βόρειας Ελλάδας του ΠΑΟΚ ή των ακαδημιών του λόγω κυριαρχίας του στην Βόρεια Ελλάδα και στις 120 ακαδημίες, το νούμερο αυτό θα περνούσε τους άλλους 3 γιατί πολύ απλά δεν κυριαρχούν τόσο τοπικά και δεν έχουν σοβαρό δίκτυο ακαδημιών, θα τους αδικούσαμε στην σύγκριση.
Παρακάτω είναι 3 πίνακες σε ποδόσφαιρο συνολικά των Big-4,στα 4 επίγεια, ομαδικά αθλήματα και στα 5 ομαδικά μαζί με το πόλο σε άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες όπως τα διαχωρίζει και το Wikipedia.
Κάνουμε και εμείς αυτό το διαχωρισμό γιατί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα γιατί τα περισσότερα αθλήματα παίζονται κατά 70% στο Λεκανοπέδιο και έχουν μοναδικό εκπρόσωπο της περιφερειακής Ελλάδας τον ΠΑΟΚ, δείγμα δυσκολίας και τεράστιων εξόδων για τον ΠΑΟΚ και μια εξήγηση ότι οι τίτλοι στον ΠΑΟΚ έρχονται με αίμα, ιδρώτα και τεράστια έξοδα σε σχέση με τους 3 του ΠΟΚ. Αυτό ισχύει και στο πόλο αλλά και στο σύνολο των αθλημάτων.
Κάποια συμπεράσματα από τους πίνακες για ΠΑΟΚ στην συλλογή τροπαίων:
1) Ο ΠΑΟΚ είναι 3ος με διαφορά σε συνολικά τρόπαια στα 5 ομαδικά
2) 2ος σε τρόπαια στο ποδόσφαιρο συνολικά
3)2ος στο ποδόσφαιρο στους νέους
4)1ος σε τρόπαια στο ποδόσφαιρο γυναικών
5)1ος στο χάντμπολ συνολικά
6)2ος στο πόλο ισοβαθμεί μαζί με ΠΑΟ
7)2ος στα τρόπαια νέων και νεανίδων στα 5 αθλήματα
8) Οριακά 2ος στα τρόπαια των 4 επίγειων αθλημάτων στους νέους και νέες 35 έναντι 37 του ΟΣΦΠ
9) τον 21ο αιώνα ο ΠΑΟΚ πήρε 95 τίτλους στα 5 ομαδικά και ο ΠΑΟ 96 τίτλους, η δεκαετία Σαββίδη τον κάνει πλέον νούμερο 2 στον Ελληνικό αθλητισμό σε επίπεδα τίτλων συνολικά.
10 )Φέτος στο ποδόσφαιρο από τους 7 πανελλήνιους τίτλους που έδινε η ΕΠΟ και η Superleague πήρε τους 3 στη ανώτερη κλίμακα που υπάρχουν 2 στις γυναίκες και 1 στην Κ15 και διεκδικεί τίτλο στην Κ17, δηλαδή μπορεί να πάρει 4 στους 7 τίτλους και η χρονιά για κάποιους θεωρείται αποτυχημένη γιατί βγήκε 4ος στο ποδόσφαιρο ανδρών και πήγε τελικό κυπέλλου, αφού τον πέρασε η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο στο χορτάρι μετά από 12 χρόνια.
11) Το πλέον σημαντικό ο ΠΑΟΚ έχει διασπορά τίτλων σε όλες τις κατηγορίες και τα 5 ομαδικά είτε σε νέες – γυναίκες, είτε σε άνδρες – νέους , δείχνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να πάρει κύπελλα μόνο στις ομάδες βιτρίνα ανδρών και γυναικών και από πίσω να μην έχει ακαδημίες, δεν τον ενδιαφέρει εάν σε κάποιο τμήμα δεν έχει καθόλου τίτλο ή λίγους τίτλους να μην κατεβάσει ομάδα ή να μην έχει καθόλου τμήμα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να υπηρετεί την επιθυμία όλων των παιδιών που θέλουν να φορέσουν την φανέλα του σαν αθλητές.
12) Στην δεκαετία Σαββίδη, πρώτος στο ποδόσφαιρο συνολικά και 2ος στους άνδρες και νέους.