Εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς η Τουρκία θα προχωρήσει με την αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα διατυπώνονται από τους ξένους αναλυτές, μια προοπτική που φαινόταν μακρινή πριν από την επανεκλογή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan πριν από μόλις μία εβδομάδα.
Ο Erdogan, αυτοαποκαλούμενος εχθρός του υψηλού κόστους δανεισμού, αναδιαμορφώνει την οικονομική του ομάδα καθώς τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία δέχονται πιέσεις μετά από μια κρίση πληθωρισμού που προκλήθηκε εν μέρει από την εμμονή του στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Η JPMorgan και η Barclays πιστεύουν τώρα ότι μια αύξηση της τάξης των 16,5 ποσοστιαίων μονάδων θα είναι στο τραπέζι όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής συναντηθούν αυτόν τον μήνα, υπερδιπλάσια από ό,τι αναμένει η Societe Generale.
Κινήσεις αυτής της κλίμακας θα ήταν από τις μεγαλύτερες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τουλάχιστον από το 2010.
Έρχεται εν τέλει η νομισματική σύσφιξη;
Πέραν αυτού του μήνα, οι διεθνείς τράπεζες παρουσιάζουν επίσης αντίθετα οράματα για το ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.
Ο Marek Drimal της Societe Generale προβλέπει ότι δύο διαδοχικές αυξήσεις των πέντε ποσοστιαίων μονάδων θα ακολουθήσουν την κίνηση των 650 μονάδων βάσης στις 22 Ιουνίου, φέρνοντας τον δείκτη αναφοράς στο 25% τον Αύγουστο από το τρέχον 8,5%.
Για τον Ercan Erguzel της Barclays, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει με το βασικό της επιτόκιο στο 35% τον Οκτώβριο.
Συγκριτικά, η JPMorgan εμμένει στην πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στο 30%, μια άποψη που διατύπωσε για πρώτη φορά μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
“Η πρώτη αύξηση του επιτοκίου μπορεί να έχει ως στόχο να κλείσει το χάσμα μεταξύ του επιτοκίου πολιτικής και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων”, δήλωσε ο Fatih Akcelik, οικονομολόγος της JPMorgan για την Τουρκία.
Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο για καταθέσεις έως τριών μηνών έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 20ετίας, σχεδόν στο 34%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Πάντως, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια εδώ και πάνω από δύο χρόνια και δεν έδωσε κανένα μήνυμα στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της τον Μάιο ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια αλλαγή πολιτικής.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έναντι του δολαρίου, εν μέσω των προσδοκιών της αγοράς ότι η νέα κυβέρνηση του προέδρου Erdogan θα επιστρέψει σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.
Η προοπτική μειωμένης παρέμβασης στις αγορές από την κυβέρνηση φέρεται να αυξήθηκε μετά τον διορισμό του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Mehmet Simsek ως νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.
Η οικονομική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να επιστρέψει σε “ορθολογικό” έδαφος, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Simsek.
Η λίρα, βρίσκεται πλέον στις 22,913 λίρες/δολάριο, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι η χώρα περνά τη μεγαλύτερη νομισματική κρίση από το ιστορικό κραχ του 2021