Την πτωτική τους πορεία συνεχίζουν το πρωί της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα. Αυτές οι ανησυχίες προέκυψαν αφού το Πεκίνο δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία που ήταν ασθενέστερα από το αναμενόμενο, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο άλλο φλέγον ζήτημα, τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.
Μετά από τη χθεσινή «βουτιά» 4%, η τιμή των futures του μπρεντ υποχωρεί την Τετάρτη στα 73,43 δολάρια το βαρέλι και τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 69,20 δολάρια το βαρέλι.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των τιμών
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η Κίνα, καθώς η μεταποιητική της δραστηριότητα συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, με τον επίσημο δείκτη προμηθειών της μεταποίησης (PMI) να υποχωρεί στο 48,8 από 49,2 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς για 49,4.
«Με τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων της Κίνας να αυξάνονται πιο αργά από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, οι αγορές ανησυχούν ότι η ζήτηση εμπορευμάτων της Κίνας εξασθενεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν», σχολίασε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. «Η απαισιοδοξία γύρω από τη ζήτηση εμπορευμάτων της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με την αισιοδοξία στις αρχές του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς μετά τη συμφωνία για το χρέος στην οποία κατέληξε κατ’ αρχήν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι με τον Λευκό Οίκο το Σαββατοκύριακο. Η αγορά πετρελαίου παραμένει ωστόσο νευρική σχετικά με πιθανές ενδείξεις αποστασίας στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τη συμφωνία.
«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κολλημένες εν αναμονή της απάντησης από το Κογκρέσο σχετικά με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους», ανέφεραν οι αναλυτές της Saxo Bank.
Παράλληλα, η προθεσμία για το χρέος σχεδόν συμπίπτει με τη συνεδρίαση, στις 4 Ιουνίου, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+). Η προσοχή στρέφεται στο κατά πόσο ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει νέα μείωση στην παραγωγή, δεδομένης της πτώσης των τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πιθανή ένδειξη ότι ο ΟΠΕΚ + μπορεί να μειώσει την παραγωγή, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους κερδοσκόπους, που στοιχηματίζουν οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν, να «προσέξουν».
Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους πετρελαίου και ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, υποπεικνύο9ουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο σχεδιάζει να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή.