Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε τον Μάρτιο, υποχωρώντας από το 8,7% που βρισκόταν κατά το περασμένο δίμηνο, στο 7,4%. «Η μείωση του πληθωρισμού είναι κυρίως αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των τιμών της ενέργειας», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μόλις στο 3,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2021. Ο κύριος λόγος της πτώσης είναι πως οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν πολύ απότομα μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η εξέλιξη αυτή αντιστράφηκε και πάλι.
Αυτά είναι θετικά νέα, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν σε μια προοπτική. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συχνά παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, χωρίς οι μεταβολές αυτές να εξηγούνται από τη νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι υπολογίζουν επίσης τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει πιο έντονα την επίδραση της νομισματικής πολιτικής. Τα βασικά επιτόκια παραμένουν υπερβολικά υψηλά, στο 5,9% στη Γερμανία και στο 7,5% στην Ισπανία και σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, δεν πρόκειται να μειωθούν σημαντικά σύντομα».
Η F.A.Z. επισημαίνει πως «οι υποστηρικτές της σταδιακής απομάκρυνσης από την πολιτική αύξησης των βασικών επιτοκίων θα επικαλεστούν ως επιχείρημα τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και τον κίνδυνο νέων αναταραχών στον τραπεζικό κλάδο, ακόμη και αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει τις τελευταίες ημέρες. Από την άλλη, οι υποστηρικτές της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων θα σταθούν στον επίμονα υψηλό πυρήνα του πληθωρισμού ως λόγο για να συνεχιστεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου». Το γερμανικό μέσο καταλήγει πως ενόψει αυτών, αλλά και της έντονης αβεβαιότητας, «οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει τώρα, με μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στον τομέα ευθύνης τους».