Γύρισε σελίδα η ιστορία – Στη «Γιάλτα» της Μόσχας Σι και Πούτιν έθαψαν την… Pax Americana

Αυτό που συνέβη στη Μόσχα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα Γιάλτα, η οποία, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται στην Κριμαία.
Αλλά σε αντίθεση με την ιστορική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Franklin Roosevelt, του Σοβιετικού ηγέτη Joseph Stalin και του Βρετανού πρωθυπουργού Winston Churchil το 1945, είναι η πρώτη φορά εδώ και πέντε αιώνες που κανένας πολιτικός ηγέτης από τη Δύση δεν καθορίζει την παγκόσμια ημερήσια διάταξη.
Έτσι περιγράφει ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin που εγκαινιάζουν τον πολυπολικό κόσμο.
Όσο και να θέλουν δυτικοί αναλυτές να υποβαθμίσουν τη σημασία της ιστορικής συνάντησης δεν πρόκειται να αλλάξει η ουσία της νέας αναπτυσσόμενης παγκόσμιας τάξης, ειδικά για τον Παγκόσμιο Νότο.

Οργή και φθόνος στη Δύση

Από την αρχή της σινο -ρωσικής συνόδου κορυφής, οι ομιλίες τόσο του Xi όσο και του Putin οδήγησαν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε μια υστερική φρενίτιδα οργής και φθόνου.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova αποτύπωσε τέλεια τη διάθεση του ΝΑΤΟ όταν παρατήρησε ότι η Δύση «έβγαζε αφρούς από το στόμα.»
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε διαδικασία εξευτελισμού στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης «άτυπης» συνάντησής τους, ο Xi και ο Putin μίλησαν για όχι λιγότερο από τεσσεράμισι ώρες.
Αυτή η συζήτηση ήταν η πραγματική συμφωνία: χαρτογράφηση των γραμμών της πολυπολικότητας – η οποία ξεκινά με μια λύση για την Ουκρανία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν πολύ λίγες διαρροές από τους αξιωματούχους, αλλά υπήρξαν αρκετά σημαντικές για την «σε βάθος ανταλλαγή» απόψεων για την Ουκρανία.

Νέα κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Putin Πούτιν τόνισε ευγενικά ότι σέβεται τη θέση της Κίνας – που εκφράζεται στο σχέδιο επίλυσης των 12 σημείων του Πεκίνου, το οποίο έχει απορριφθεί πλήρως από την Ουάσιγκτον.
Αλλά η ρωσική θέση παραμένει ακλόνητη: αποστρατιωτικοποίηση, ουκρανική ουδετερότητα και κατοχύρωση των νέων δεδομένων στο πεδίο.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέκλεισε εντελώς τον ρόλο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία: δεν θεωρούνται ουδέτεροι μεσολαβητές.

Πολυπολικός ολετήρας

Η επόμενη μέρα έχει να κάνει με τα πάντα: την οικονομία, την ενέργεια, τη «στρατιωτική-τεχνική» συνεργασία και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμπορικών και οικονομικών διαδρόμων που διέρχονται από την Ευρασία.
Η Ρωσία κατέχει ήδη την πρώτη θέση ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Κίνα – ξεπερνώντας το Τουρκμενιστάν και το Κατάρ.
Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου διέρχεται μέσω του αγωγού Power of Siberia μήκους 3.000 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τη Σιβηρία μέχρι τη βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang της Κίνας, που άρχισε να κατασκευάζεται τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι διαπραγματεύσεις για τον Power of Siberia II μέσω Μογγολίας προχωρούν γρήγορα.
Η σινο-ρωσική συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ξεπερνά κάθε προηγούμενο: 79 έργα αξίας άνω των 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα πάντα, από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έως κατασκευή αεροσκαφών, κατασκευή εργαλειομηχανών, διαστημική έρευνα, αγροτοβιομηχανία και αναβαθμισμένους οικονομικούς διαδρόμους.
Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ρητά ότι θέλει να συνδέσει τα έργα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού με την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU). Αυτή η σύνδεση BRI-EAEU είναι μια φυσική εξέλιξη.

Η κινεζική matryoshka και η Αφρική

Η Κίνα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την EAEU.
Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα υπάρξει μια νέα ώθηση προς αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα – και μεταξύ Ασίας και Αφρικής και Λατινικής Αμερικής.
Για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, ο Putin ενέκρινε τον ρόλο του κινεζικού γουάν ως του νέου εμπορικού νομίσματος ενώ συνεχίζονται οι περίπλοκες συζητήσεις για ένα νέο αποθεματικό νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό ή/και εμπορεύματα.
Αυτή η κοινή οικονομική/επιχειρηματική επίθεση συνδέεται με τη συντονισμένη διπλωματική επίθεση Ρωσίας-Κίνας για την ανακατασκευή τεράστιων περιοχών της Δυτικής Ασίας και της Αφρικής.
Η κινεζική διπλωματία λειτουργεί όπως η ρωσική κούκλα matryoshka όσον αφορά την παράδοση λεπτών μηνυμάτων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ταξίδι του Xi στη Μόσχα συμπίπτει ακριβώς με την 20ή επέτειο του αμερικανικού «Σοκ και Δέος» και της παράνομης εισβολής, κατοχής και καταστροφής του Ιράκ.
Παράλληλα, περισσότερες από 40 αντιπροσωπείες από την Αφρική έφτασαν στη Μόσχα μια ημέρα πριν από τον Xi για να συμμετάσχουν σε μια κοινοβουλευτική διάσκεψη «Ρωσία-Αφρική στον πολυπολικό κόσμο» – μια προετοιμασία για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής τον προσεχή Ιούλιο.
Η περιοχή γύρω από τη Δούμα έμοιαζε ακριβώς με τις παλιές ημέρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM), όταν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής διατηρούσε πολύ στενές αντιιμπεριαλιστικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.
Ο Putin επέλεξε αυτήν ακριβώς τη στιγμή για να διαγράψει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια αφρικανικού χρέους.
Στη Δυτική Ασία, η Ρωσία-Κίνα ενεργούν απόλυτα συγχρονισμένα.

Η κινεζική έρευνα και η εμπιστοσύνη σε Putin

Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν ξεκίνησε ουσιαστικά από τη Ρωσία στη Βαγδάτη και στο Ομάν: ήταν αυτές οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στο Πεκίνο.
Η Μόσχα συντονίζει επίσης τις συζητήσεις για την προσέγγιση Συρίας-Τουρκίας.
Η ρωσική διπλωματία με το Ιράν – τώρα υπό καθεστώς στρατηγικής εταιρικής σχέσης – διατηρείται σε ξεχωριστή τροχιά.
Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, μέσω των δικών της ερευνών, είναι πλέον πλήρως εξασφαλισμένη για την τεράστια δημοτικότητα του Putin σε ολόκληρη τη Ρωσία, ακόμη και στις πολιτικές ελίτ της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι οι ποικιλώνυμες θεωρίες συνωμοσίες περί αλλαγής του καθεστώτος είναι εκτός συζήτησης.
Αυτό ήταν θεμελιώδες για την απόφαση του Xi και του Zhongnanhai (κεντρικό στρατηγείο της Κίνας για κομματικά και κρατικά στελέχη) να «στοιχηματίσουν» στον Putin ως έμπιστο εταίρο τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να είναι υποψήφιος και να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές.


«Κάθε 100 χρόνια»

Έτσι, η σύνοδος κορυφής Xi-Putin σφράγισε οριστικά τη σύνδεση Κίνας – Ρωσίας, που είναι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεσμευμένοι να αναπτύξουν σοβαρό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ανταγωνισμό με τους φθίνοντες δυτικούς ηγεμόνες.
Αυτός είναι ο νέος κόσμος που γεννήθηκε στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα.
Ο Putin το είχε προσδιορίσει προηγουμένως ως μια νέα αντιαποικιακή πολιτική.
Τώρα είναι διαμορφωμένο ως πολυπολικός ολετήρας.
Δεν υπάρχει γυρισμός στην κατεδάφιση των υπολειμμάτων της Pax Americana.
Στο βιβλίο της «Before European Hegemony: The World System A.D. 1250-1350», η Janet Abu-Lughod οικοδομεί μια προσεκτικά κατασκευασμένη αφήγηση που δείχνει την επικρατούσα πολυπολική τάξη όταν η Δύση «υστερούσε από την «Ανατολή».
Αργότερα, η Δύση «ανέλαβε τα ηνία» γιατί η Ανατολή ήταν «προσωρινά σε αταξία.»
Ίσως γινόμαστε μάρτυρες μιας παρόμοιας ιστορικής αλλαγής, που απεικονίζεται από τον διάλογο του Vladimir Putin με τον Xi Jinping.

Xi: 
«Τώρα, γίνονται αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, οδηγούμε αυτές τις αλλαγές»

Putin: 
«Συμφωνώ»

Xi:
 «Να προσέχεις, αγαπητέ φίλε»

Putin: 
«Καλό ταξίδι».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...