Periodista
«Τον φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο σοφός λαός.
Στην παρούσα συγκυρία η παραπάνω φράση ταιριάζει γάντι στην αγωνία της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο του «ενεργειακού πολέμου» που έχει ξεσπάσει ως συνέπεια των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Στην Ελλάδα, ο νέος «καταστατικός χάρτης» στο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνεται ήδη με όλες τις ενέργειες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, τα μεγάλα deals και το συνολικό διαδικαστικό πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεων να έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με το βλέμμα «καρφωμένο» στην επόμενη δεκαετία. Εξάλλου όπως είπε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «η επόμενη δεκαετία θα είναι η πιο επικίνδυνη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».
Και στην χώρα μας, η ανησυχία (κυρίως μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγάλων ομίλων) εστιάζει στην εξής διαπίστωση: «Το πετρέλαιο σε 10-15 χρόνια τελειώνει». Τι είναι το αυτονόητο; Ποια μεγάλη επιχειρηματικη οικογένεια, ποιος εγχώριος «πατριάρχης» όλων των επιχειρηματιών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εγχώριας αγοράς; Ένα είναι το όνομα: «Βαρδινογιάννης».
Τα big deals στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδική πληροφόρηση για να καταλάβει ότι ο Βαρδινογιάννης προετοιμάζεται να κυριαρχήσει στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μια ματιά στην ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών αποκαλύπτει και πείθει. Αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία και τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν με την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη κινήθηκε ταχύτατα. Το τέλος εποχής των ορυκτών καυσίμων δημιουργεί την αναγκαιότητα έγκαιρης προσαρμογής στην πράσινη ανάπτυξη.
Φυσικά η βιασύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση και στην «βίαιη» μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων και στο πεδίο του επιχειρηματικού πολέμου που έχει ήδη ξεσπάσει για τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Ε λοιπόν, αυτή τη θέση θα την έχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία θα παρέχει και τα διαβατήρια για όσους θα θελήσουν να «παίξουν δίπλα της» και με τις ευλογίες – πάντοτε – του «Πατριάρχη». Τον περασμένο Μάιο μάθαμε ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη επενδύει 750 εκατ. ευρώ μέσω της Motor Oil για να εξαγοράσει τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος Ελλάκτωρ.
Αντικειμενικός σκοπός του ομίλου είναι να καταστεί πρωταγωνιστής στον κλάδο, προσθέτοντας στο δυναμικό του εγκατεστημένη ισχύ 493 MW και άδειες για επιπλέον 1.616 MW.
Ας δούμε τι έγραφε η «Καθημερινή» τον περασμένο Μάιο: “Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της παρουσίας του στους τομείς των ΑΠΕ αλλά και της διαχείρισης απορριμμάτων κάνει ο όμιλος της Motor Oil, καθώς εκτός από τον τομέα των ΑΠΕ του ομίλου «Ελλάκτωρ», φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού και στην εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Thalis.
Πρόκειται για μια εταιρεία που δημιούργησε το 2015 ο κ. Βασίλης Παπαζήσης, εκ των συνιδρυτών της «Μεσόγειος». Ο κ. Παπαζήσης δραστηριοποιείται στον κλάδο του περιβάλλοντος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχοντας αυτόνομη παρουσία τα τελευταία χρόνια μέσω της Thalis. Μάλιστα, η Thalis και η Motor Oil έχουν συστήσει κοινοπραξία μαζί με την «Αβαξ», στο πλαίσιο των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, για την ανάπτυξη των νέων μεγάλων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που θα αναπτυχθούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, η επικείμενη συμφωνία της Motor Oil με τον όμιλο «Ελλάκτωρ» συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας και στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς η «Ελλάκτωρ» διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 493 MW. Μάλιστα, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία επιπλέον έργων δυναμικότητας 730 MW έως το 2025, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα του ομίλου σε 1,2 GW. Το σύνολο του προγράμματος προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία 1,5 GW έργων ΑΠΕ τα επόμενα πέντε χρόνια. Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου της Motor Oil προέβλεπε τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1 GW. Με την απόκτηση του τομέα ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ», ο στόχος αυτός έρχεται πολύ πιο κοντά.Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας, αλλά και εντονότερα τους τελευταίους μήνες, η Motor Oil έχει προχωρήσει σε σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στον τομέα της ενέργειας, μέσω της θυγατρικής Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί το κύριο «όχημα» στον συγκεκριμένο κλάδο. Η MORE συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού, την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, δηλαδή τις ΑΠΕ, την ηλεκτροπαραγωγή, την παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τον σταθμό FSRU (πλωτή μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης) στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος είναι το FSRU να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023. Από τις σημαντικές κινήσεις της MORE ήταν και η σύμπραξή της με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που προωθείται στην περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για μια μονάδα ισχύος 877 MW, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον σκοπό οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», στην οποία συμμετέχουν από κοινού.
Τι είδε ο Βαρδινογιάννης και μπήκε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Το γράφουμε ξανά για να το εμπεδώσει ο αναγνώστης: Στρατηγική στόχευση της Motor Oil είναι η περαιτέρω είσοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Σημαντικό σημείο της συμφωνίας για τον Ελλάκτωρα αποτέλεσε η απόκτηση από την πλευρά της Motor Oil του 75% της θυγατρικής το, ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Να σημειωθεί ότι ο Ελλάκτωρ διατηρεί ευρεία δραστηριότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τον οποίο εμφανίζει ισχυρό ενδιαφέρον η πλευρά Βαρδινογιάννη.
Η δυναμική του ομίλου στα τέλη του 2021 ήταν 280 MW μέσω της Teforto Holdings Limited, σε εν λειτουργία εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, από 124 MW που ήταν η δυναμική τους στο τέλος του 2020.
Θυμίζουμε όσα είναι γνωστά, ότι δηλαδή τον Μάιο του 2021 η Teforto Holdings απέκτησε χαρτοφυλάκιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι 110,1 εκατ. ευρώ στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας και αλλού. Επίσης στον όμιλο ανήκει η Motor Oil Renewable Energy Μ.Α.Ε., ενώ η Motor Oil Renewable Energy διαθέτει σε λειτουργία 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πόρων και αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και 7 Συστήματα Ενεργειακής Αποθήκευσης με μπαταρίες (BESS).
Το ηχηρό «παρών» στην Εύβοια
Η επένδυση του βραχίονα της Motor Oil, Renewable Energy δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, όπως επίσης και η ενίσχυση με την απόκτηση αδειών στην Quest Αιολική.
Στόχος του Ομίλου Βαρδινογιάννη είναι η δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ μέσω επενδύσεων που αφορούν είτε την απόκτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που ήδη λειτουργούν, ενώ πάντοτε υπάρχει έντονο εμδιαφέρον για την αδειοδότηση και κατασκευή νέων με μεσοπρόθεσμο στόχο το χαρτοφυλάκιο του να φτάσει το 1GW συνολικής ισχύος.
Όπως μάθαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον έλεγχο της MORE έχουν περάσει, μεταξύ άλλων και 9 άδειες για αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 185,3 MW. Να θυμισουμε εδώ ότι λόγω του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού, στην περιοχή της Εύβοιας έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται αντίστοιχες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από εγχώριους και ξένους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους. Να θυμίσουμε εδώ ότι η Motor Oil ξεκίνησε το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, με την απόκτηση από την θυγατρική της Teforto του 85% της Στεφανέρ Ενεργειακή που διαθέτει τρία αιολικά πάρκα συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 9,4 MW.
Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα του περασμένου Σεπτέμβρη:
“Μετά τη συγκρότηση του βραχίονα της MORE μέσω της Teforto τον Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών Radiant Solar Holdings LTD και Greensol Holdings LTD έναντι 13,3 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες αυτές με έδρα την Κύπρο κατέχουν χαρτοφυλάκιο 12 εν λειτουργία εταιρειών – φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συνολικής δυναμικότητας 47 MW, που πριν τη μεταβίβαση ανήκαν στην οικογένεια Παπαπέτρου (Όμιλος Εγνατία). Οι εταιρείες αυτές συγχωνεύθηκαν με απορρόφηση από την Σέλευκος Ενεργειακή. Επιπλέον, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 μέσω της Teforto αποκτήθηκε το σύνολο των μετοχών των εταιρειών Αιολικό Πάρκο Κέλλας Α.Ε. και Οπούντια Οικολογική Αιολική Α.Ε. που κατέχουν δύο αιολικά πάρκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 43 ΜW. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2020 η Teforto συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρίας Wired RES A.E. που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας. Παράλληλα, μέσω της MORE προωθούνται νέα έργα ΑΠΕ, ενώ τον περασμένο μήνα η εταιρεία έκανε την είσοδό της και στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι, σε πρώτη φάση εξασφαλίστηκαν τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 170 MW σε περιοχές της Βοιωτίας, της Φωκίδας, της Ηλείας και της Φλώρινας”.
Εκτός αυτών ένα μεγάλο στοίχημα – που πρόκειται να αποφέρει εκατομμύρια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη – είναι το κομμάτι της ανάπτυξης ενός πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2025 θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σχέση με τα υβριδικά. Από τις πωλήσεις της νέας γενιάς αυτοκινήτων, το 70% είναι υβριδικά και το 5% ηλεκτρικά και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει δίκτυο φόρτισης.Θυγατρική της Motor Oil ανακοίνωσε πρόσφατα την είσοδό της στον τομέα των ταχυφορτιστών με σημείο εκκίνησης 80 σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα που καθημερινά αυξάνονται με στόχο να φτάσουν τα 1.000 την επόμενη διετία.
Στην Ελλάδα, αναμένεται μέχρι το 2030, 1 στα 3 αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά, ξεπερνώντας σε αριθμό τα 300.000 οχήματα.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, λοιπόν, έχει κινηθεί ταχύτατα και δεν είναι υπερβολή να διατυπώσουμε εδώ ότι καταλαμβάνει την δεσπόζουσα θέση στην αγορά Ενέργειας του μέλλοντος. Από εδώ και πέρα, οι υπόλοιποι «εγχώριοι και διεθνείς παίκτες» στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να παίρνουν έγκριση. Προβλέπουμε οτι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεφοπιστές θα κάνουν ουρά ώστε ο κάθε ένας να διεκδικήσει τον δικό του μικρό ζωτικό χώρο εντός του μεγάλου ζωτικού χώρου που περιχαρακώνει προνοητικα η οικογένεια.