Έντονη ανησυχία: Στον αέρα η συμφωνία για τα σιτηρά

Την θέση πως η Ρωσία συνεχίζει τις επαφές με την Τουρκία και τον ΟΗΕ για τη συμφωνία με τα ουκρανικά σιτηρά, από την οποία και αποχώρησε μετά την πρόσφατη επίθεση στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, τη στιγμή που αναζωπυρώνεται παγκοσμίως η αγωνία και οι ανησυχίες για νέες ελλείψεις και ανατιμήσεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι όχι μόνο αδύνατο αλλά και επικίνδυνο να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, ενώ το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία για υπονόμευση της συμφωνίας.
«Συνεχίζονται οι επαφές με την τουρκική πλευρά και με τον ΟΗΕ, καθώς και μέσω διπλωματικών και άλλων τμημάτων» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος όμως δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Ρωσία προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία.
«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω ακόμα σε αυτήν την ερώτηση, δεν είναι εύκολο» είπε ο Peskov, ερωτηθείς για το ποιοι είναι οι όροι που βάζει η Ρωσία, επιμένοντας πως συνεχίζονται οι επαφές.
Πάντως, σήμερα Δευτέρα 31/10 αναχώρησαν 12 πλοία από τα λιμάνια της Ουκρανίας, γεγονός που αν μη τι άλλο δεν επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο που ήταν ο εκ νέου αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Επικίνδυνη η συμφωνία χωρίς τη Ρωσία

Όπως είπε ο Peskov, η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά όχι μόνο είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά καθίσταται και επικίνδυνη, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.
«Όταν η Ρωσία υποστηρίζει πως αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε αυτές τις περιοχές, είναι προφανές πως πολύ δύσκολα μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Αυτή αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα, πολύ πιο ριψοκίνδυνο, επικίνδυνο και χωρίς εγγυήσεις» είπε ο Peskov, επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Ουκρανία για την υπονομεύση της συμφωνίας.

Θα στηρίζουμε τους φτωχότερους

Σε κάθε περίπτωση ο Peskov ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις φτωχότερες χώρες, παρά την αποχώρηση της από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
«Θα ήθελα να πω πως μόλις ένα μικρό μέρος από αυτά τα σιτηρά που μοιράστηκαν παγκοσμίως στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, κατέληξε στις φτωχότερες χώρες.
Το μεγαλύτερο πήγε σε μη φτωχά κράτη, τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Peskov.
Αναφερόμενος στο πώς η Ρωσία θα καταφέρει να συνδράμει τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι το πώς θα το κάνει αυτό είναι ένα δύσκολο και σύνθετο ζήτημα.

Περιμένουμε

Σημειώνεται πως χθες Κυριακή (30/10/2022) ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrey Rudenko υποστήριξε ότι θα είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την πιθανότητα επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία σιτηρών μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι συνθήκες της επίθεσης στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα νερά της Σεβαστούπολης.
Ο Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε την επίθεση «πλήρως ντροπιαστική» που παραβίασε όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί.
«Ως εκ τούτου, πιθανότατα, μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, μετά από αυτό θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», είπε ο Rudenko, υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει αυτό το πρόβλημα.

Αναχώρησαν 12 πλοία με σιτάρι από την Ουκρανία

Πάντως και παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία του ΟΗΕ, σήμερα Δευτέρα 31/10 αναχώρησαν ή πρόκειται να αναχωρήσουν 12 πλοία με σιτάρι από τα λιμάνια της Ουκρανίας ακολουθώντας τον θαλάσσιο διάδρομο που είχε καθοριστεί βάσει της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο απόπλους των πλοίων τουλάχιστον έδειξε ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή να επιβάλλει εκ νέου αποκλεισμό στα ουκρανικά πλοία.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic, τουλάχιστον έξι πλοία φορτωμένα σιτηρά, μεταξύ των οποίων το Ikaria Angel, που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και έχει προορισμό το Τζιμπουτί μεταφέροντας 30.000 τόνους σιτάρι, διήλθαν από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τον Βόσπορο και την Τουρκία.
Όπως αναφέρεται, τα 12 αυτά πλοία πρόκειται να μεταφέρουν 354.500 τόνους σιτηρών, ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για μία ημέρα.

Erdogan: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συμφωνία

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan είπε πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να στηρίζει τη συμφωνία για τα σιτηρά. «Αν και η Ρωσία εμφανίζεται διστακτική επειδή δεν αποκόμισε τα ίδια οφέλη [με την Ουκρανία], είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας» υποστήριξε ο Erdogan.
Σε χθεσινή δήλωση του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar υποστήριξε ότι συνομιλούσε με Ρώσους ανώτατους αξιωματούχους, υπενθυμίζοντάς τους ότι η πρωτοβουλία αυτή για τις εξαγωγές σιτηρών, με την οποία έχουν αποσταλεί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων από τον Αύγουστο, είναι «για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι η κρίση μπορούν να επιλυθεί με καλή θέληση και διάλογο».

Το χρονικό

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» τη συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές ύστερα από την επίθεση που έγινε κατά του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και του ναύσταθμου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης το περασμένο Σάββατο 29/10.
Η Ουκρανία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά λέει πως το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος.
Η Μόσχα είπε πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πλοία και από drones.
Κατόπιν αυτών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις επιθεωρήσεις πλοίων, που έχουν καταστεί υποχρεωτικές από τη διεθνή συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των εξαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.
Ωστόσο η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, δύο από τους τέσσερις εταίρους της διεθνούς συμφωνίας, είναι αποφασισμένοι να παρακάμψουν τα θέματα αυτά και να συνεχίσουν την κινητοποίηση των πλοίων, υποστηρίζοντας πως θα παράσχουν επιπλέον πόρους στις επιθεωρήσεις και πως «δέκα ομάδες» αναμένεται να επιθεωρήσουν σήμερα 40 πλοία με προορισμό την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου λήγει στις 19 Νοεμβρίου.
Έκτοτε έχουν εξαχθεί περισσότεροι από 9,3 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία ενώ εκτιμάται πως το 40% των φορτίων είχε προορισμό αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...