Πρωτιά για τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας»

Τις επόμενες δυο εβδομάδες μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου ο νόμος απαγορεύει τη δημοσίευση νέων σφυγμομετρήσεων. Σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρία Swg και το τηλεοπτικό δίκτυο La7, τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας», σε συνεχή άνοδο, εξασφαλίζουν το 27% της πρόθεσης ψήφου. Ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 20,4%. Η Λέγκα του Σαλβίνι «πείθει» το 12,1% του στατιστικού δείγματος, και τα Πέντε Αστέρια το 12%. Η συμμαχία του λεγόμενου κεντρώου πόλου, με τους Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι, βρίσκεται στο 7,5%, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά, στην φάση αυτή, το 7,5%.

Σε ότι αφορά τα μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και την Ιταλική Αριστερά, προτίθεται να τα ψηφίσει το 4% των ερωτηθέντων. Όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, βρίσκονται κάτω από το 3%, που αποτελεί και το όριο για να μπορούν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα, στην ιταλική βουλή.

Σχεδόν στο 40% οι αναποφάσιστοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Swg, συνολικά η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει το 47,2% της πρόθεσης ψήφου και η κεντροαριστερά, το 27,5%. Πρόκειται για σχεδόν είκοσι ποσοστιαίες μονάδες, είναι η μεγαλύτερη διαφορά, που έχει καταγραφεί στην Ιταλία τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, η άκρα δεξιά θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της. Σε ανοδική τάση, αν και πιο περιορισμένη, βρίσκεται το κίνημα Πέντε Αστέρων. Όσο για την κεντροαριστερά, η πτώση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι σαφής, αλλά δεν αποκλείεται, τις τελευταίες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, να πετύχει μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Υπάρχει, τέλος, και ένα τελευταίο, βασικό στοιχείο. Το 39% των Ιταλών δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει να ψηφίσει και πιο κόμμα, ενδεχομένως, θα επιλέξει. Σε ένα βαθμό, οι αναποφάσιστοι μπορούν ακόμη να κάνουν την διαφορά.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις