H Ρωσία παρατείνει τα μέτρα επιβράδυνσης τιμωρητικού χαρακτήρα του Twitter έως τις 15 Μαΐου, αν και παραδέχθηκε ότι η αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επιταχύνει την διαγραφή απαγορευμένου περιεχομένου.
Η Μόσχα ανέκαθεν είχε υιοθετήσει έναν πιο πρακτικό ρόλο στην αστυνόμευση του διαδικτύου σε σχέση με τη γειτονική Κίνα. Όμως, καθώς οι εντάσεις είχαν αυξηθεί εφέτος λόγω της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ακολούθησε μια πιο σκληρή γραμμή.
Η Ρωσία από τον Μάρτιο επιβράδυνε την ταχύτητα του Twitter επειδή δεν αφαιρούσε περιεχόμενο το οποίο θεωρεί απαγορευμένο ενώ είχε απειλήσει ότι θα το αποκλείσει εντελώς αν δεν αφαιρούσε το απαγορευμένο περιεχόμενο. Η φόρτωση φωτογραφιών και βίντεο διαρκεί περισσότερο για ορισμένους χρήστες.
Ωστόσο, η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα ότι το Twitter είχε συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές την 1η Απριλίου, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας δίνεται στο Twitter περισσότερος χρόνος ενώ αναγνωρίζεται ότι άρχισε να διαγράφει το απαγορευμένο περιεχόμενο πιο γρήγορα.
Το Twitter επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλίες με την Ρωσία
«Ήταν μια παραγωγική συζήτηση για το πώς μπορούμε και οι δύο να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αναφορές για ένα τέτοιου είδους απαγορευμένο περιεχόμενο αντιμετωπίζονται ταχέως», ανέφερε σε ανακοίνωση του.
Ο Roskomnadzor δήλωσε ότι κατά μέσο όρο, το Twitter αφαιρούσε απαγορευμένο περιεχόμενο εντός 81 ωρών από την στιγμή που του κοινοποιήθηκε το σχετικό αίτημα, και όχι εντός 24ωρου που απαιτεί ο νόμος.
Στην ανακοίνωση της η Roskomnadzor αναφέρει ότι το Twitter αύξησε την ταχύτητα διαγραφής απαγορευμένου περιεχομένου και μετά τις 10 Μαρτίου απομάκρυνε περίπου 1900 από τις 3.100 απαγορευμένες αναρτήσεις που δεν είχαν διαγραφεί από το 2017. Παράλληλα αναφέρεται ότι από τις 650 νέες αναφορές σε απαγορευμένο περιεχόμενο, διαγράφηκαν 580.
Οι ρωσικές αρχές είχε κατηγορήσει το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν διέγραφαν αναρτήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Μόσχα προέτρεπαν κατά παράβαση του νόμου παιδιά να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Κρεμλίνου.
Η Roskomnadzor είχε ζητήσει από το Twitter να διαγράψει περιεχόμενο που είχε σχέση με παιδική πορνογραφία, περιείχε πληροφορίες για χρήση ναρκωτικών και προέτρεπε ανηλίκους να αυτοκτονήσουν.
Το Twitter αρνείται ότι επιτρέπει να χρησιμοποιείται η πλατφόρμα του για να προωθούνται παράνομες συμπεριφορές, λέει ότι ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής στα ζητήματα που σχετίζονται με την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και απαγορεύει την προώθηση περιεχομένων που προτρέπουν σε αυτοκτονίες ή σε αυτοτραυματισμούς.
Το Twitter, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφαση της να επιβραδύνει την ταχύτητα του, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην ελευθερία του λόγου.
Όπως και στη Ρωσία, μεγάλες εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν εμπλακεί σε αυξανόμενες διενέξεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να περιορίσουν τη δύναμή τους.