Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας αποτελεί μία από τις άμεσες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία μέσα σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής έντασης, διατήρησης των τιμών στην ενέργεια σε υψηλά επίπεδα και αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Οι επόμενες 4 εβδομάδες προδιαγράφονται «καυτές» καθώς σειρά γεγονότων και ανακοινώσεων θα καθορίσουν σε έναν βαθμό και το πλαίσιο των αποφάσεων που θα ληφθούν.
Το πρώτο crash test για την ελληνική οικονομία θα έρθει την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου με τις ανακοινώσεις των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις Φθινοπωρινές προβλέψεις, που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 7,1% και το 2022 με 5,2%. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα οίκοι αξιολόγησης, τράπεζες και επιστημονικοί φορείς τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης το 2021 σε επίπεδα γύρω από το 9%. Εφόσον επαληθευτούν τότε θα καλυφθεί το σύνολο των απωλειών του 2020 λόγω της πανδημίας. Μια πρώτη εικόνα για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021 αναμένεται να έχουμε στις 4 Μαρτίου, οπότε και η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και κατά συνέπεια για το σύνολο του περασμένου έτους.
Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένονται και οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό όπως και για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την ελληνική οικονομία η ενεργειακή κρίση και η πανδημία. Στο εσωτερικό της χώρας, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου θα δώσουν ένα πρώτο αξιόπιστο στίγμα για την πορεία των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες στη χώρας μας. Ήδη με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat τον πρώτο μήνα του 2022 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή «αναρριχήθηκε» στο 5,5% από 5,1% το Δεκέμβριο του 2021
Επόμενος σταθμός στις 23 Φεβρουαρίου οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση η οποία θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για μια σειρά κινήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα με ορίζοντα την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη του καλοκαιριού. Οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκαν στις 25 Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια θετική έκθεση. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε θέματα όπως η μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων αλλά και του νέου ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για το δεύτερο, μόλις πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις σχετικές αποφάσεις ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα.
Δύο ημέρες μετά, στις 25 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Παρίσι για τη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και του Ecofin, παρουσία και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας χωρίς όμως να λαμβάνονται αποφάσεις.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρώτη αποτίμηση της προόδου που έχει κάνει η χώρα αναφορικά με την υλοποίηση των οροσήμων και το στόχων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από την Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Δεκεμβρίου 2021. Αφορά την καταβολή 3,56 δις. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων. Στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθεί από δύο επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών-μελών, για να λάβει κατόπιν την τελική πρόταση-απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αρμόδιες πηγές τοποθετούν την εκταμίευση του παραπάνω ποσού στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Στις αρχές Μαρτίου, όπως δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι, αναμένονται από την Κομισιόν οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τα κράτη-μέλη ενόψει της κατάρτισης και κατάθεσης στην Κομισιόν των Προγραμμάτων Σταθερότητας την Άνοιξη αλλά και της σύνταξης των προσχεδίων των προϋπολογισμών στις αρχές του Φθινοπώρου.
Το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου θα κλείσει με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 10 του μηνός. Μια συνεδρίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν στα χέρια τους τις νέες προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα τις νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την προηγούμενη Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι ανησυχίες για την ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο ήταν έντονες και ομόφωνες στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα τόνισε, ότι το 50% της ανόδου του πληθωρισμού οφείλεται στο ράλι των τιμών της ενέργειας, με τις πιέσεις να αναμένεται να υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του έτους.