Σαρώνει ξανά o κορωνοϊός – Σοκαριστική πρόβλεψη για τους θανάτους στη χώρα μας

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές και έπειτα της Πρωτοχρονιάς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα φαίνεται να επιδεινώνεται με ρυθμούς που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί και τους ειδικούς να θέτουν εν αμφιβόλω τα νέα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, ο απολογισμός του 2021 θα κλείσει με τουλάχιστον 18.000 θανάτους, καθώς η Ελλάδα έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ ο οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν εκτοξευτεί.

Είναι γεγονό ότι από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας οι απώλειες αγγίζουν τις 16.000, εκ των οποίων οι 4.838 καταγράφτηκαν από την άνοιξη του 2019 έως και το περσινό Δεκέμβριο, ενώ οι υπόλοιπες (δηλαδή περίπου οι δύο στις τρεις) τους μήνες του 2021. Στην εκπνοή του ο Οκτώβριος μέτρησε από τις υψηλότερες μηνιαίες καταγραφές κρουσμάτων (86.408) και περισσότερους από 1.000 θανάτους (1.110), ενώ οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 421.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην τα έχει καταφέρει τόσο καλά ώστε να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί με την εμβολιαστική ανοσία να είναι μόλις στο 60,5% και το έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%) και στους άνω των 80 ετών (25%) να είναι επικίνδυνα υψηλό. To Σαββατοκύριακο (διαχρονικά τα διήμερα καταγράφουν χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα) σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 4.696 νέες διαγνώσεις το Σάββατο, ενώ την Κυριακή εντοπίστηκαν 2.727 νέα κρούσματα.

Οι διασωληνωμένοι έχουν πάρει την ανηφόρα με 404 το Σάββατο και 421 την Κυριακή, ενώ εξακολουθούν να χάνονται καθημερινά πολλές ζωές συνανθρώπων μας: 38 προχθές, 44 χθες. Ο Οκτώβριος περνάει στην ιστορία της επιδημίας στη χώρα ως τραγικός μήνας με 86.408 καταγεγραμμένα κρούσματα και 1.110 θανάτους, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνέχεια (του φθινοπώρου και του χειμώνα που ακολουθεί) προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

Τζανάκης: «Προβλέπω 2.500 θανάτους μέσα στο 2021»


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» για τις εξελίξεις αυτές δήλωσε πως θα είχαν αποφευχθεί εάν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εμπιστευόταν το επίτευγμα της επιστήμης, που δεν είναι άλλο από το αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Ο ίδιος, για όσα δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα που επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του, σημειώνει πως αναμένεται να καταγραφεί σταθεροποίηση το επόμενο δεκαήμερο στον αριθμό των κρουσμάτων, που θα κυμαίνονται κοντά στα 4.000 ημερησίως.

Ομως, τι μας επιφυλάσσουν οι τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου και ο Δεκέμβριος παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Ο καθηγητής τονίζει, πάντως, πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα «είναι προεξοφλημένο ότι στα τέλη της χρονιάς η λίστα των θυμάτων θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 2.500 επιπλέον θανάτους», δίνοντας ένα στίγμα για εκείνα που θα ακολουθήσουν.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οδηγεί συνολικά το ΕΣΥ σε πίεση. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το 7%-8% των ανθρώπων που μολύνονται καταλήγουν στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα η κατάσταση να κρίνεται διαχειρίσιμη. Οταν όμως κανείς εστιάζει στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τότε το ποσοστό των εν δυνάμει ασθενών που θα νοσήσουν βαριά και πιθανώς θα χρειαστούν διασωλήνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται φτάνει το 10%-15%».

Πως θα περιοριστούν οι νοσηλείες

Τόσο για τον κ. Τζανάκη, όσο και για άλλους επιστήμονες το «κλειδί» που θα ενεργοποιούσε το φρένο στις νοσηλείες, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους κρύβεται στους αριθμούς που περιγράφουν την εμβολιαστική κάλυψη. Το μαγικό νούμερο είναι ένα εκατομμύριο επιπλέον πολίτες με ανοσία ώστε να μετράμε μεν κρούσματα χωρίς όμως (ή έστω με λίγες) απώλειες, όπως συμβαίνει σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία… «Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται καθημερινά περί τις 6.000 πρώτες δόσεις εμβολίου. Αθροίζοντας μέρα με τη μέρα τα νέα εμβόλια που εκτελούνται, συμπεραίνει κανείς ότι έως τις τελευταίες ημέρες του επερχόμενου Δεκεμβρίου επιπλέον 300.000 πολίτες θα έχουν αποκτήσει προστασία μέσω του εμβολιασμού τους».

Και οι υπόλοιποι 700.000; είναι το αυτονόητο ερώτημα που ακολουθεί. Η απάντηση, όμως, είναι οξύμωρη, δεδομένης της επάρκειας των εμβολίων. Για εκείνους που επιλέγουν να μην ακολουθούν τον δρόμο της «Ελευθερίας» αποτελεί μονόδρομο να συνδράμουν στη δημιουργία ενός ισχυρού «τείχους ανοσίας» μέσω της φυσικής νόσησής τους – με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται η στάση τους αυτή, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους γύρω τους.

Ενδεχόμενα κυβερνητικά μέτρα

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τους άσχημους επιδημιολογικούς δείκτες, νέα εμπόδια στην είσοδο των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε μεικτούς ανοιχτούς χώρους. Σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικό χώρο αναμένεται να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να κάθονται σε αυτά λιγότερα άτομα. Επιπλέον, εφόσον οι εξωτερικοί χώροι είναι κλεισμένοι με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά, αναμένεται να λογίζονται ως κλειστοί, κι έτσι να μην επιτρέπεται πλέον οι είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι για το αν οι ιδιοκτήτες κάνουν έλεγχους στους πελάτες για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σχεδιάζεται να πυκνώσουν και οι “καμπάνες” για τους παραβάτες θα είναι βαριές και θα φτάνουν ως και το “λουκέτο”. Παράλληλα συζητείται στους εξωτερικούς χώρους να απαγορευτεί και πάλι η μουσική.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να κάνουν 2 αντί για 1 rapid test την εβδομάδα, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν συζητήσεις για ακόμη πιο συχνό διαγνωστικό έλεγχο (ως και 3 rapid test εβδομαδιαίως). Σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες και σε αριθμό κρουσμάτων και σε εισαγωγές / διασωληνωμένους, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων / μπαρ.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν μέτρα που να αφορούν και στους εμβολιασμένους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις να κάνουν το εμβόλιο.

Δεν είναι καλή ιδέα τα SMS

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την αντίθεσή του με την εκστρατεία των sms σε ανεμβολίαστους εξέφρασε. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και εκτίμησε ότι θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί αυτή η λογική μετά sms αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Δεν ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν μετά από βομβαρδισμό ενημέρωσης τόσους μήνες; Λείπει το sms στην ενημέρωση; Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Τα προσωπικά μας δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται με απόλυτο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Μόσιαλος, σε ερώτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά, απάντησε ότι δεν είναι υπέρ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τα εμβόλια διαθέσιμα για τις ηλικίες 12-18 ετών και η συμμετοχή είναι μικρή. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση των παιδιών και των γονέων τους. Ας πάμε τα ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες σε μεγαλύτερα επίπεδα. Μιλάμε και για τα παιδιά 5-11 ετών, όπου και πάλι χρειάζεται ενημέρωση. Εγώ βλέπω ότι πάμε σε εξελίξεις, οι οποίες δείχνουν έναν μικρό πανικό, παρά μια ουσιαστική προσέγγιση στο πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν τα προβλήματα με την υποχρεωτικότητα. Εκεί μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες τριβές, από τη στιγμή που δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ενημέρωσης των γονέων και παιδιών» κατέληξε.

ΠΗΓΗtvxs.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...