Ο Νοέμβριος του 2021 μπήκε σήμερα και ο Οκτώβριος έφυγε αφήνοντας στην Ελλάδα το βαρύ αποτύπωμά του στο επίπεδο της πανδημίας, δείχνοντας σε έναν βαρύ χειμώνα, δυσκολότερο από τον περυσινό με τα νέα μέτρα να έρχονται, αν και η κυβέρνηση φαίνεται ότι επί της ουσίας θέλει να μείνουν όλα όπως είναι σήμερα.
Το πείραμα των 15 ημερών, που πήρε παράταση και έγινε το πείραμα του Οκτωβρίου αφήνει ένα βαρύ λογαριασμό.
86.403 νέα κρούσματα, 1.120 νεκρούς, 421 διασωληνωμένους και πάνω από 2700 νοσηλευόμενους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης να ανοίξουν όλα χωρίς κανέναν έλεγχο και επί της ουσίας για όλους με πολλά παραθυράκια για τους κλειστούς χώρους και τη διασκέδαση. Αυτά άλλωστε είναι γνωστά. Με δανεικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης μπαίνεις παντού… Έλεγχος ταυτότητας δεν γίνεται και το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν περπατάει εδώ και μήνες.
Υπό τα βαριά επιδημιολογικά δεδομένα, η συζήτηση για την επαναφορά μέτρων τουλάχιστον στις κόκκινες περιοχές έχει ανοίξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής μεθαύριο, Τετάρτη, με το πρώτο που συζητείται να αφορά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Σκάι προχθές ανέφερε ότι αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραία στάδια πίεσης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε κόκκινες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το αυξημένο testing, με επέκταση των rapid test από δύο που είναι σήμερα σε τρία σε εβδομαδιαία βάση, για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας τους, εξετάζεται επίσης από τους ειδικούς.
Τα SMS σε ανεμβολίαστους έφεραν αντιδράσεις
Από την κυβέρνηση εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο αποστολής SMS καθημερινά στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.
Την ίδια ώρα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Τα παραδείγματα μηνυμάτων ανά ημέρα:
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Δευτέρα: «Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19. Μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος της λύσης. Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr».
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τρίτη: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή στο σχολείο τους. Να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο δικό σας χέρι είναι να τους δώσουμε ένα ασφαλές μέλλον. Εμβολιάσου μαζί με την οικογένειά σου».
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τετάρτη: «Σήμερα 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς από covid είναι άνω των 60 ετών και 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν ανήκεις σε μια από τις δύο ομάδες κλείσε τώρα το δικό σου ραντεβού για να μπορείς να πάρεις την ζωή σου πίσω».
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Πέμπτη: «Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες εμπιστεύτηκαν την επιστήμη και έκαναν το εμβόλιο για την covid-19. Εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε να νιώσετε περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας κάνοντας το εμβόλιο ενάντια στην covid-19».
Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Παρασκευή: «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους. Εσύ θα μείνεις ανεμβολίαστος;».
Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ηλίας Μόσιαλος στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία πειθούς μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.
Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία «πειθούς» μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.
«Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το sms; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;» διερωτήθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Εκτίμησε μάλιστα πως θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας και αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό.
«Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια» είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.