Επιδημιολογική επιτήρηση «στον αυτόματο» από την κυβέρνηση φέρνει φόβους για 500 νεκρούς το μήνα

Του Βασίλη Σκουρή

Τον φόβο πως οδεύουμε για 500 νεκρούς το μήνα από τον κορονοϊό αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας εκφράζουν ειδικοί.

Η έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται στους τουριστικούς προορισμούς προειδοποιεί για το τι θα συμβεί στα αστικά κέντρα αμέσως μετά τις διακοπές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα γίνει το Δεκαπενταύγουστο με τις γιορτές και τα πανηγύρια, ενώ το πρόγραμμα του εμβολιασμού πάει αρκετά πίσω, παρά τις υποσχέσεις πως «συνεργεία θα βρίσκονται ακόμα και στις παραλίες για να εμβολιάζουν τους ανεμβολίαστους»!

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η μετάλλαξη «Δέλτα» επικρατεί στις νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τη γονιδιακή ανάλυση 891 δειγμάτων της περιόδου 2-31 ιουλίου, όπως αναλύει το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 12 Αυγούστου ρεπορτάζ με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για την πορεία της νόσου, όσο και για τις υποδομές υγείας στα νησιά:

«Σημειώνεται πως 160.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν από το άνοιγμα του Τουρισμού τον Μάη, με ελάχιστο αριθμό διεξαγωγής τεστ, επιβεβαιώνοντας ότι τα πρωτόκολλα είναι διάτρητα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της κερδοφορίας των τουριστικών ομίλων.

Τη βδομάδα 2 – 8 Αυγούστου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.376, από 275 την ίδια περίοδο τον προηγούμενο μήνα, που δείχνει και την εκθετική ανάπτυξη της νόσου.

Την ίδια βδομάδα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,47%. Ωστόσο στους τουριστικούς προορισμούς διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται: Στη Νάξο 5,32%, στην Πάρο 4,64%, στη Ρόδο 3,57%, στα Χανιά 3,51%, στη Μύκονο 3,25%, ενώ και στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς αγγίζει ή ξεπερνά το 2%.

Ακόμα χειρότερες οι υποδομές Υγείας στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι από τα 107 κατοικήσιμα νησιά, μόνο τα 7 διαθέτουν ελάχιστα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρόδου, που δεν διαθέτει καν ΜΕΘ Covid, ενώ στη γενική ΜΕΘ λειτουργούν μόνο τα 6 από τα 8 κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Νοσοκομείο Κω δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε και πνευμονολόγος, στην Κρήτη έχουν ήδη πληρότητα πάνω από 80% στις ΜΕΘ Covid.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες πανηγυρίζει για την «επίτευξη του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 1.200 κρεβατιών», τα οποία και αυτά άνοιξαν χωρίς να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ο «ευρωπαϊκός μέσος όρος» καλύπτει μόλις το 1/3 των αναγκών της χώρας σε δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ που απαιτούνταν πριν από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, στην 61η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 29 Ιούλη – 4 Αυγούστου) καταγράφεται αύξηση 53,6% στον μέσο όρο του ημερήσιου αριθμού των θανάτων φτάνοντας το 12,3 (από 8 μια βδομάδα πριν), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 33,3%.

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 έφτανε την προηγούμενη βδομάδα στο 45%. Στην Αττική ανέρχεται ήδη σε 62% και στη Θεσσαλονίκη σε 39%. Τα ενεργά κρούσματα είναι 22.254, όσα δηλαδή και τον χειμώνα. Το 32% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (4/8/2021), δύο Περιφερειακές Ενότητες (Ζάκυνθος και Χανιά) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου («κόκκινο») και 32 ΠΕ κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου («πορτοκαλί»): Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εβρος, Εύβοια, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ικαρία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κορινθία, Κως, Λάρισα, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Μεσσηνία, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σύρος, Τήνος, Φλώρινα, Χαλκιδική και Χίος.

Επιδημιολογική επιτήρηση «στον αυτόματο»

Η 61η έκθεση αφορά την προηγούμενη βδομάδα. Ομως, σ’ αυτήν που διανύουμε οι δείκτες καταγράφουν νέα επιδείνωση. Κι ενώ η Κρήτη και άλλα νησιά «βράζουν» από τον κορονοϊό, η επιδημιολογική επιτήρηση είναι «στον αυτόματο», καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό και την Εστίαση είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα για rapid test, ενώ στην πλειοψηφία των περιοχών δεν υπάρχει δυνατότητα για δωρεάν τεστ στα Κέντρα Υγείας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ περιοδεύει μια στο τόσο».

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...