Όταν η ΝΔ διαμαρτύρονταν για το τετ α τετ Ερντογάν με τον «πολιτικά τολμηρό» Αλέξη Τσίπρα

Του Δήμου Βερύκιου

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στις 16.00 (ώρα Βρυξελλών) με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπο στη συνάντηση θα είναι μόνο οι δύο άνδρες και δεν θα συνοδεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ελληνική αντιπροσωπεία !

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Τουρκία σημειώνοντας ότι: «Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα».

Ορθόν! Μόνο που η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση στις 6 Φεβρουαρίου του 2019 ξεσήκωνε τον κόσμο και αποκαλούσε «μυστική διπλωματία» μια ανάλογη κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Τι περιλάμβανε η ατζέντα της κατ΄ ιδίαν συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν του 2019 στο παλάτι της Άγκυρας

Να δούμε τι περιλάμβανε η ατζέντα της κατ΄ ιδίαν συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν του 2019 στο παλάτι της Άγκυρας. Για να ψυχανεμιστούμε πού θα κινηθεί η 2η «κλειστή» συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό που πραγματοποιείται δυο χρόνια μετά, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις επί τα βελτίω- αντιθέτως κινήθηκαν επί τα χείρω…

Η προηγούμενη κλειστή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν διήρκησε 135 λεπτά, δηλαδή δύο ώρες και ένα τέταρτο. Ήταν οι δυο τους και ο μεταφραστής. Κουβέντιασαν εις βάθος για όλα τα ακανθώδη θέματα: Αιγαίο, υφαλοκρηπίδα, αιγιαλίτιδα, ευρωτουρκικά, κυπριακό, ενεργειακά, ασφάλεια- γκιουλενιστές, Συρία, σχέσεις της Τουρκίας με Δύση και Ρωσία, μειονοτικά, Χάλκη !

Τσίπρας – Ερντογάν συμφώνησαν στην συγκρότηση ενός «οδικού χάρτη» ώστε οι δυο χώρες να προχωρήσουν σε μεγάλα και τολμηρά βήματα. Είχε προηγηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και ο Ερντογάν παρότι στρατηγικά επιθυμούσε να μην υπογράφει ποτέ, ωστόσο αναγνώρισε την πολιτική τόλμη του Τσίπρα και επί λέξει του είπε : Αυτές οι πολιτικές κινήσεις βγάζουν τους ηγέτες πιο δυνατούς αρκεί να διαθέτουν επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα.

Στο τετ α τετ με τον Τσίπρα ο Ερντογάν δεν έθεσε καθόλου θέμα Λοζάνης και εστίασαν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την συνεργασία των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών, καθώς και στη θετική οικονομική ατζέντα.

Ωστόσο τα συμφωνηθέντα Τσίπρα – Ερντογάν στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2019 παρέμειναν στα λόγια καθώς στην Ελλάδα υπήρξε πολιτική αλλαγή τέσσερις μήνες μετά .

Στα δυο τελευταία χρόνια η πολιτική μετάλλαξη του Ερντογάν επηρέασε επί τα χείρω όχι μόνο τις τουρκοαμεριμανικές σχέσεις εξαιτίας της εμμονής του να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις αξιώσεις που προβάλει όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την Νοτιανατολική Μεσόγειο…

Η ένταση κορυφώθηκε νοτίως του Αιγαίου το καλοκαίρι του 2020 με τους δυο Στόλους να έχουν λάβει θέσεις μάχης για περισσότερες από 40 μέρες.

Η επικείμενη κατ΄ ιδίαν συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες γίνεται σε ένα περιβάλλον που από την διεθνή κοινότητα καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και οι δυο χώρες να βρουν τα σημεία εκείνα που μπορεί να επέλθουν διμερείς συμφωνίες.

Ο Ερντογάν προσερχόμενος στο ΝΑΤΟ στο μυαλό του έχει αποκλειστικά μία έγνοια, το ραντεβού του με τον αμερικανό Πρόεδρο. Και όλοι περιμένουν να δουν εάν γίνει με «ασπίδες» και κοντάρια» ή με “χαμόγελα” και «σαμπάνια»…

Η σχέση των δυο πολιτικών αρχηγών έχουν δηλητηριαστεί από τις προκλητικές δηλώσεις και τους ακραίους χαρακτηρισμούς Ερντογάν περί αιμοσταγούς Αμερικάνου Προέδρου αλλά και από την εμμονή του να μην αποσύρει τους S-400 αν και παρασκηνιακά καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια «μέση λύση» την ύστατη στιγμή . Ένα τελευταίο σενάριο θέλει τους τουρκικούς S-400 να μεταφέρονται στην τουρκική βάση στο Κατάρ για να στραφούν προς το Ιράν. Προοπτική που είναι αμφίβολο εάν συναινέσει η Ρωσία ως κατασκευάστρια εταιρία…

Η Τουρκία άρχισε να αισθάνεται τις επιπτώσεις από το «μπλόκο» των ΗΠΑ εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης και αδιέξοδης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί τα τελευταία χρόνια το καθεστώς Ερντογάν. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία μεταβάλλεται σταδιακά επί τα χείρω.

Κατά τη διάρκεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το παλάτι στην Άγκυρα αισιοδοξούσε ότι η εύκολη πρόσβαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρηθεί στον Λευκό Οίκο ακόμη και εάν άλλαζε ο ένοικος καθ´ ότι η Τουρκία συνέχιζε να ελπίζει ότι, λόγω της στρατηγικής της θέσης στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα εκτιμήσουν τη σημασία της και δεν θα προχωρήσουν στα βήματα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA για τους S-400.

Ο Ερντογάν ανάμενε περισσότερες απο 90 ημέρες στο ακουστικό του για να του μιλήσει ο Μπάιντεν αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του. Επιπλέον, το έκανε μόνο για να ενημερώσει τον Ερντογάν ότι θα χρησιμοποιούσε τη λέξη «γενοκτονία» στη δήλωσή του για την επέτειο της αναγκαστικής μετανάστευσης Αρμενίων το 1915 από το οθωμανικό κράτος. Του τηλεφώνησε δηλαδή για του ρίξει μαχαιριά και όχι για να του δώσει χάδι ή φιλί…

Η διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς έγιναν νέα βήματα ως προς τον οριστικό αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Ο Φρανκ Κένταλ, υποψήφιος γραμματέας του Τζό Μπάιντεν για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό του ρόλου της Τουρκίας στην παραγωγή ανταλλακτικών για το μαχητικό F-35. Στο παρελθόν είχε υπαινιχθεί ότι δεν ήταν υπέρ μιας περικοπής των προμηθειών F-35, αλλά, μετά από επίμονη απαίτηση της Γερουσίας, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει την προμήθεια από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό. Αυτό περιλαμβάνει ότι το 2022 θα διακοπεί η παραγωγή εξαρτημάτων F-35 κινητήρα και ατράκτου στην Τουρκία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση 750.000 δολαρίων με μια εταιρεία που εδρεύει στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο ώστε να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 αλλά τελικά δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη διαδικασία. Η Άγκυρα έχει ενημερωθεί αρμοδίως για την απομάκρυνση από το πρόγραμμα, αλλά η κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων συνεχίστηκε είτε επειδή η Τουρκία ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής είτε διότι η Lockheed Martin, δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλο υποκατασκευαστή .

Ο θυμός στο Κογκρέσο παραμένει μεγάλος και αποκλείει την Τουρκία από κάθε προοπτική αγοράς F-35, ενώ αυτά που έχουν ήδη αγοραστεί από την Τουρκία δεν θα της παραδοθούν. Μια σκληρή νομική μάχη είναι πιθανό να διεξαχθεί στα δικαστήρια των ΗΠΑ για την εκκαθάριση των αμφισβητούμενων ζητημάτων που σχετίζονται με τη λύση της σύμβασης.

Το πιο παράδοξο είναι ότι ενώ τα F-35 τα κύρια μαχητικά αεροσκάφη στις χώρες του ΝΑΤΟ για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να μην τα διαθέτει η Τουρκία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο εναέριο χώρο μεταξύ των συμμάχων μετά τον Καναδά και τις ΗΠΑ ! Αυτό μοιάζει σαν φαρσοκωμωδία εντός του ΝΑΤΟ.

Εάν η Τουρκία δεν μπορέσει να βρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, θα γίνει και πάλι ευάλωτη. Αυτό θα το ωθήσει να διασφαλίσει την αεροπορική του άμυνα με ένα σύστημα από πηγές εκτός του ΝΑΤΟ.

Ενώ η Τουρκία πρέπει να επιδιορθώσει τις άσχημες σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι: «Γράφεις ιστορία με τα αιματηρά σου χέρια». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιέγραψε αυτό ως «εμπρηστική παρατήρηση».

Οι ηγέτες της Δύσης Μπάιντεν – Μακρόν – Μητσοτάκης στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους με τον Ερντογάν γνωρίζουν καλά όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το καθεστώς στην Τουρκία εντός και εκτός των τειχών.

Στο εσωτερικό η Τουρκία είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα τους ήταν πανδημίες, τρομοκρατία και μετανάστευση. Σε ευρωπαϊκή μέτρηση καταγράφεται ότι το 1/3 των ερωτηθέντων θέλει μείωση της στρατιωτικής συμμετοχής της Τουρκίας σε αποστολές εκτός συνόρων ( Μέση Ανατολή- Ανατολική Μεσόγειο – Αφρική/ Λιβύη – Καύκασο ) .

Οι Τούρκοι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας για Διατλαντική Συνεργασία είναι επίσης η παγκόσμια υγεία (22%), το εμπόριο (15%) και τα ανθρώπινα δικαιώματα (15%).

Σαφώς και για το καθεστώς Ερντογάν η άποψη και οι διαθέσεις της κοινής γνώμης της Τουρκίας δεν είναι ο κύριος μοχλός της εξωτερικής πολιτικής του, ωστόσο σαφώς και επηρεάζουν τις αποφάσεις του σουλτάνου λόγω της διαρκώς αυξανόμενης επιρροής που ασκούν οι πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Εξ αιτίας της πρόσφατης επίθεσης του καθεστώτος Ερντογάν στην Ευρώπη, η Τουρκία θεωρείται ως ο λιγότερο αξιόπιστος συνεργάτης από πολίτες άλλων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι Τούρκοι ήταν πιο σκεπτικοί ερωτηθέντες σχετικά με την αξιοπιστία των άλλων χωρών.

Περισσότερο από το /13 των Τούρκων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της χώρας τους και οι περισσότεροι (66%) θέλουν στενότερους οικονομικούς δεσμούς με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές συνεννοήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με Τσίπρα για το νέο κόμμα της διαπλοκής

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Η...

Ο Άρης Πορτοσάλτε τσίριζε στον ΣΚΑΪ: Αφήστε ήσυχους τους πλούσιους, να τα πάρετε από αλλού (vid)

Η Πυθία καταγράφειΧρειάζεται να σχολιάσω κάτι; Δεν χρειάζεται. Δείτε...

Εντολή Μαξίμου σε δημοσκόπους: Όχι πάνω από 20% στο ΠΑΣΟΚ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...