Όταν η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο – Ένα σύστημα πολιτικής χειραγώγησης

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Η παραίτηση του Κουρτς για στημένες δημοσκοπήσεις και προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ ανοίγει στην Ελλάδα το ίδιο θέμα με μια διαφορά με την Αυστρία: η κυβέρνηση… μπλ΄όκαρε την συζήτηση στη Βουλή.

Το θέμα φέρνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας:

«Είναι η Ελλάδα μία «μικρή Αυστρία του Κουρτς;». Το πιθανότερο είναι ότι η Αυστρία του Κουρτς είναι μία «μικρή Ελλάδα του Μητσοτάκη» και του πλέγματος διαφθοράς που έχει δημιουργήσει γύρω του».

Η υπόθεση αυτή μάλλον χτυπάει στην καρδιά της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών στην Ελλάδα καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για πλέγμα διαφθοράς. Όπως θα αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο ακροδεξιός και προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από Καγκελάριος επειδή έδωσε 1 εκατ. κρατικό χρήμα σε στημένες δημοσκοπήσεις και δημοσιεύματα. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης έχει μοιράσει πάνω από 50 εκατ. κρατικό χρήμα με τις γνωστές λίστες και απευθείας αναθέσεις και μπλοκάρει τον όποιο έλεγχο. Δεν επιτρέπει ακόμα και την σύγκλιση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής να εξετάσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παραβιάζοντας τον νόμο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν, ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll, μέσω άλλης εταιρίας του συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας. Και η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να αποφύγει τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές. Όπως δεν τα κατάφερε και ο επιστήθιος φίλος του, κ. Κουρτς».

Όταν η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο

Με απλά λόγια ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για εκτροπή αφού η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αρνείται να αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για έλεγχο δημοσκοπήσεων!

Η απάντηση της κυβέρνησης δια του κυβερνητικού εκπροσ΄΄ώπου Γιάννη Οικονόμου είναι πως «ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αναφέρεται στην Ελλάδα ως «μικρή». Υποτιμά την πατρίδα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τη φέρει στα δικά του, μικρά πολιτικά μέτρα.

Όσον αφορά στα περί «στημένων» δημοσκοπήσεων «το μόνο αντίστοιχο χειραγώγησης που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση με βοσκοτόπια και υπόγειες διαδρομές ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ για το στήσιμο -εκτός και εντός εισαγωγικών- καναλιών και εφημερίδων».

Προφανώς η κυβέρνηση δεν απαντά στο θέμα -που είναι η σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής να εξετάσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ούτε στο αν ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll έλαβε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο -άλλωστε δεν είναι μοναδική η περίπτωσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν προκειμένω καταργεί την Βουλή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως «ό,τι κι αν κάνει δεν θα καταφέρει να αποφύγει τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές».

Ποιες είναι όμως οι αρμόδιες αρχές; Mπορεί η Δικαιοσύνη να απαντήσει σε ένα πρόβλημα δημοκρατίας σε μια χώρα που σε ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο διώκεται η εισαγγελέας που το έφερε στο φως και τα μέσα ενημέρωσης είναι «μπουκωμένα» ώστε να αποκρύπτουν ει΄δήσεις;

Ένα σύστημα πολιτικής χειραγώγησης

Το σύστημα Μητσοτάκη έχει ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, την δικαιοσύνη και έχει ψηφίσει ένα εκλογικό νόμο που ένα κόμμα που θα ψηφίζεται από το 20% των πολιτών θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να ψηφίσει τους επόμενους νόμους που θα πριονίζουν την δημοκρατία και την ελευθερία.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα μοναδικό πείραμα πολιτικής χειραγώγησης για την δημιουργία ενός καθεστώτος που ό,τι και να ψηφίζεις θα βγαίνει το ίδιο κόμμα. Για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία το παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης! Είναι μια κυβέρνηση που για όλα τα θέματα έχει ως λύση την αστυνομία.

Κι ο μάνατζερ που έγινε πρωθυπουργός με την ιδέα για το «επιτελικό κράτος» είναι πλέον διοικητής μιας κυβέρνησης πρωτοφανούς για δημοκρατικό πολίτευμα: οι υπουργοί υπακούουν σε αναπληρωτές και υφυπουργούς -και πολύ περισσότερο σε ένα αφανή σύμβουλο που μπορεί και νάναι ανιψιός του πρωθυπουργού -που θα χτυπούσε μεταξύ των άλλων και την οικογενειοκρατία!

Από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσ΄ώπου δεν προκύπτει καμμιά ευθιξία που θα οδηγούσε μάλιστα και σε παραίτηση (!). Ούτε καν πώς θα συγκλιθεί η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Η Ελλάδα δεν είναι Αυστρία.

Το πιθανότερο είναι να ελεγχθεί για τις στημένες δημοσκοπήσεις -και πάλι- ο Βαξεβάνης. Και το βάρος πέφτει στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που δύο από αυτά μιλάνε για «Μαξίμου Α.Ε» -μια βαριά κατηγορία.

Η αντιπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λόγος να μην αντιληφθεί η αντιπολίτευση πως ένα καθεστώς που δημιουργείται βιάζοντας τους θεσμούς, ελέγχοντας την Δικαιοσύνη και εξαγοράζοντας τα μέσα ενημέρωσης ή εκμαυλίζοντας του ψηφοφόρους μπορεί να αντιμετωπισθεί από ένα ευρώ μέτωπο που δεν θα έχει στόχο μόνο την αντιπολίτευση, αλλά την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας που τσαλαπατείται.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ