Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συνεδριάζουν στην Ιαπωνία, έχοντας ως κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα τους τη στάση της Δύσης απέναντι στην Κίνα. «Την ίδια ακριβώς στιγμή που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού βρίσκεται στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», δημοσιεύει η Handelsblatt. «Το Πεκίνο επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, μέσω και της στενής στρατηγικής επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. […] Από την πλευρά τους, τα κράτη της G7 θα συνεργαστούν στενότερα “για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων και της προμήθειας όπλων στη Ρωσία από τρίτους”. Στις τοποθετήσεις τους, αν και σκιαγραφείται το προφίλ της Κίνας, οι υπουργοί Εξωτερικών απέφυγαν να την κατονομάσουν. Το Πεκίνο, πάντως, αρνείται τις παραδόσεις όπλων στη Ρωσία».
«Τα κράτη της G7 πρόκειται να αντιμετωπίσουν ενωμένα την Κίνα», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Βεβαίως, η συνεργασία με την Κίνα είναι επιθυμητή, σε όσους τομείς είναι διατεθειμένο το Πεκίνο να συνεργαστεί». Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της Ταϊβάν, όμως, «εάν το Πεκίνο παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια […] και κάθε προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo στο Στενό της Ταϊβάν θα συναντήσει αντίσταση.
[…] Πάντως, παρ’ όλες τις εντάσεις, οι τελικές δηλώσεις της G7 την Τρίτη δεν αναμένονται να έχουν προειδοποιητικό ύφος με αναφορές για τυχόν επαπειλούμενες προς το Πεκίνο συνέπειες. Αντ’ αυτού, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να εστιάσουν στην αποκλιμάκωση, καθώς κανείς δεν θέλει να πυροδοτήσει έναν τέτοιο εκρηκτικό μηχανισμό με οποιονδήποτε τρόπο», σχολιάζει η S.Z.