Όλα όσα θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Σε ποιούς θα επιτεθεί

Σήμερα θα ανέβει στο βήμα της Βουλής, προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή έχει πολλούς σκοπούς, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει, όχι μόνο να στηρίξει το νομοσχέδιο, αλλά και να κερδίσει και πολιτικά.

Συγκεκριμένα:

  1. Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι το 70% του περιεχομένου του νομοσχεδίου αφορά στην ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς προβλέπει χρηματοδότηση από προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ που φθάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
  2. Επιπλέον, αναμένεται να τονίσει ότι από το 2019 ως σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε διαρκή αύξηση στα κονδύλια που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση, μαζί με διάφορες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν ενισχύσει την ασφάλεια, τη λειτουργεία τους και το επίπεδο σπουδών.
  3. Για την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η θεσμοθέτησή τους αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και επιδίωξή της εδώ και πολλά χρόνια.
  4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η ίδρυσή τους θα γίνει με τους πλέον αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και ότι η λειτουργία τους θα ελέγχεται διαρκώς από την ΕΘΕΑΕ, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα αποτρέψει την «έξοδο» Ελλήνων φοιτητών προς το εξωτερικό και προοπτικά θα γίνει εκπαιδευτικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.
  5. Επιπρόσθετα, πρόκειται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για υποκρισία, λαϊκισμό, «κωλοτούμπες» και αποκοπή από την κοινωνία η οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάσσεται πλειοψηφικά υπέρ της μεταρρύθμισης.
  6. Είναι επίσης πολύ πιθανό, να κατηγορήσει προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ότι ενώ ο ίδιος σπούδασε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αρνείται στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να σπουδάσουν σε παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα.
  7. Όσον αφορά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, αναμένεται να επισημάνει ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι – προερχόμενοι, μάλιστα, από το χώρο της κεντροαριστεράς, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος – έκριναν ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ