Χρηματιστήριο: Χάθηκαν 5,4 δισ. σε 9 μέρες

Μια μεταβλητότητα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορα νέα κέρδη στo X.A. και ένας προβληματισμός για όσα τεκταίνονται στη Θεσσαλία και τις επιπτώσεις τους, οδηγούν τον Γ.Δ. σε σημαντικές απώλειες μέσα σε 9 συνεδριάσεις.

Συνολικά 2,2 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου μετά την αναβάθμιση της χώρας από την DBRS, την περασμένη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα στις 9 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο η χαμένη κεφαλαιοποίηση φθάνει τα 5,43 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 83,296 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο η πτώση του Γενικού Δείκτη φθάνει το 6,65%, ο FTSE 25 υποχωρεί 6,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 13,4%.

Από την άλλη πλευρά η επενδυτική βαθμίδα έφερε ένα δυνατό profit taking στην αγορά, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εννέα πτωτικές στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,06%, ενώ το χθεσινό κλείσιμο οδηγεί σε νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/6 (1.217,86 μονάδες). Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, με οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα, καταγράφει αθροιστικές απώλειες 12,32% και υποχωρεί σε χαμηλά τετραμήνου. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο απαντάται στις 19/5 (881,51 μονάδες).

Η ανησυχία των επενδυτών

Οι απώλειες στις διεθνείς αγορές θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαφώς πιο ελεγχόμενες, καθώς τα νέα υψηλά δέκα μηνών του πετρελαίου συνεχίζουν να προβληματίζουν για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της σήμερα προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως οι αλλαγές στον προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στη Θεσσαλία δεν μπορούν να αφήσουν το επενδυτικό κοινό ασυγκίνητο, μιας και έγινε κατανοητό πως η βοήθεια από την Ε.Ε. θα αφορά τα κονδύλια που η χώρα ήδη δικαιούνταν.

Χθες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.248,9 (+0,16%) και 1.219,34 μονάδων (-2,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.225,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,73%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,4 εκατ. Από τον συνολικό τζίρο των 100,4 εκατ. τα 93,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. βρίσκεται η ΕΕΕ (9,7 δισ.), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6 δισ.), ΟΤΕ (5,6 δισ.), Eurobank (5,3 δισ.), Εθνική (5,1 δισ.), Μυτιληναίο (5 δισ.), Jumbo (3,7 δισ.), Πειραιώς (3,5 δισ.)

Με ερμηνεία από διαφορετικές οπτικές αντιμετωπίζουν την πτώση

Από τη Δευτέρα έως και χθες οι ισχυροί παράγοντες της αθηναϊκής αγοράς πιέζουν τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με διαφορετικής έντασης υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Αυτή η τακτική περνά στο σύνολο των εμπλεκομένων στις συναλλαγές, με αποτέλεσμα χθες να εγγραφεί η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και τα νέα χαμηλά εβδομάδας, μήνα, τριμήνου και εξαμήνου.

Από την Depolas Investment Services πριν από το άνοιγμα της αγοράς τονίστηκε η ομοιότητα του μοτίβου της πορείας του ΓΔΧΑ με εναλλαγές πρόσημου σε αρκετές εισηγμένες. Αναγνώρισε επίσης την ανάλογη εικόνα και στα χρηματιστήρια στο εξωτερικό, με ξεχωριστή αναφορά στην κατά μία ποσοστιαία μονάδα πτώση του Nasdaq μετά την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών. Σε σχέση με τα σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς ανέφεραν: «Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, βαρύτητα θα δοθεί στη βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου της Ευρωζώνης, αλλά και στον πληθωρισμό Αυγούστου των ΗΠΑ, καθώς υπενθυμίζουμε ότι την επόμενη Τετάρτη συνεδριάζει και η FED. Στο εσωτερικό συνεχίζεται η συσσώρευση, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μια επιθετική αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s ενδεχομένως να ενεργοποιήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΓΔΧΑ».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης με την πρωτότυπη παρέμβασή του έφερε στην επιφάνεια το πόσο σημαντική είναι η λήξη των παραγώγων: «Για να ρολάρει κάποιος μία Long θέση 100.000 ευρώ σε παράγωγα μπορεί να χρειαστεί 2,3%-3% της αξίας. Αυτό λοιπόν προϋποθέτει ότι θα έχει επιπλέον ένα 3% εξτρά της nominal θέσης του και μπορεί και 30% έξτρα της καθαρής του.

Όταν λοιπόν η αγορά κλείνει ανάποδα στους Long και πτωτικά, αρκετά χαρτοφυλάκια παραγώγων δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν τη θέση τους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος, ίσως και πάνω από το 30%, να κλείνουν τις θέσεις τους συνήθως με ζημιά. Από τη στιγμή που κλείνουν θέσεις, αναγκαστικά ακολουθούν και πωλήσεις τίτλων από τους mm, με αποτέλεσμα η εβδομάδα λήξης να είναι πάντα δύσκολη και να πηγαίνει προς την ημερήσια τουλάχιστον τάση.

Ως αποτέλεσμα έχουμε ότι κοντά στη λήξη ή και την επόμενη η αγορά παίρνει ανάσα, μιας και κάποιοι σπεύδουν να πάρουν πίσω θέσεις μέσω παραγώγων στο πρώτο τίναγμα της αγοράς. Τα παράγωγα ποτέ δεν θα πρέπει να φτάνουν στα άκρα ενός margin, μιας και μία λήξη μπορεί να αλλάξει τα πάντα και κυρίως την ψυχολογία. Πολλοί όχι μόνο αποφασίζουν να κλείσουν μέρος των αντίθετων θέσεων, αλλά και όλη τη θέση, πιστεύοντας ότι θα βρουν την ευκαιρία να ανακάμψουν σε δεύτερη φάση της αγοράς. Από την άλλη υπάρχουν και παίκτες που παίρνουν θέσεις απορροφώντας την προσφορά και παίρνοντας delivery τίτλους, που είτε κρατάνε είτε κλείνουν σε άλλη φάση της αγοράς. Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι mm, που μπορεί πλέον να έχουν ένα σημαντικό κόστος δανεισμού, αλλά παρ’ όλα αυτά ωφελούνται σημαντικά από την όλη κατάσταση. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους. Να κερδίζουν από το χρήμα που ουσιαστικά δανείζονται και δανείζουν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...