Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς εισέρρευσαν 4 δισ. σε 7 ώρες

Το Χρηματιστήριο είχε πολλούς μήνες να βιώσει μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή, όπου η συσσώρευση των εντολών αγοράς από την προσυνεδρίαση εκτίναξε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά των τελευταίων 108 μηνών με ένα +6,09%.

Η επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος με μνημειώδη διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής απελευθέρωσε τα εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια που κρατούσαν δυνάμεις στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναμένοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα νωρίτερα από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, που είναι η ετυμηγορία της Moody’s, είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ μέσα σε επτά ώρες και να οδηγήσουν την κεφαλαιοποίηση σε νέο ρεκόρ έτους, πάνω από τα 82 δισ. ευρώ.

Μνημειώδες gap

Η αγορά άνοιξε με μνημειώδες gap λόγω του φόρτου των εντολών, ενώ κινήθηκε όλη την ημέρα σε έντονα θετική τροχιά, χωρίς να χάνει σε κανένα σημείο τη δυναμική της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το momentum που δείχνει να διαμορφώνεται από εδώ και πέρα. Άλλωστε, το
γεγονός ότι περίπου 45 μετοχές είχαν άνοδο πάνω από 5% στο σύνολο του Χρηματιστηρίου, ενώ στον FTSE 25 τέσσερις μετοχές είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου και συνολικά δέκα τίτλοι άνοδο άνω του 5%, μαρτυρά την εικόνα που επικράτησε στην αγορά.

Καθαρό μήνυμα

Το να ανέβει ο τζίρος σε τέτοια επίπεδα, χωρίς μάλιστα να συντρέχει και κάποιο rebalancing, είναι ένα μήνυμα από τους αγοραστές που δεν χωρά αμφισβήτηση. Τα κεφάλαια που βλέπουν να αποκτά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα γίνονται πόλος έλξης πολλών ξένων θεσμικών επενδυτών που περίμεναν να δουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να «διαγνώσουν» την επόμενη μέρα στη χώρα. Και το αποτέλεσμα που ήρθε ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, ακόμη και εάν υπάρξουν νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, καθώς μέσα στο καλοκαίρι η χώρα θα έχει μια φιλοεπενδυτική και φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση, εκτός απροόπτου. Ήδη πολλοί θεσμικοί προσβλέπουν σε αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch τη μεθεπόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αρχίζει να ενσωματώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του κύκλου μεταρρυθμίσεων από την ίδια κυβέρνηση των τεσσάρων τελευταίων ετών και να προετοιμάζεται μέσα στο 2024 να μεταπηδήσει από τη μικρή δεξαμενή των αναδυόμενων αγορών στη μεγάλη δεξαμενή των 12 τρισ. δολαρίων που διαχειρίζονται οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι για τις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές. Μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα παραμένει εκτός αναβάθμισης την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα, ο σκληρός πυρήνας των 25 εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιδεικνύει συνέπεια στην ανάπτυξη των βασικών οικονομικών του μεγεθών και το α’ τρίμηνο του 2023, διατηρώντας την ίδια εικόνα από το κερδοφόρο 2022.

Στα εγχώρια χρηματιστηριακά γραφεία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον πήχη για τον Γενικό Δείκτη να ανεβαίνει έως και τις 1.600 μονάδες για φέτος εφόσον συνεχισθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων αλλά και οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας (P/E), όπως τα παρουσίασε τη προηγούμενη εβδομάδα η «Ναυτεμπορική», αποκαλύπτουν τον ενάρετο κύκλο που έχει εισέλθει η αγορά από τον Νοέμβριο του 2022.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ