Χεζμπολάχ: Σε «νέα φάση» η σύγκρουση με το Ισραήλ

Χεζμπολάχ: Σε «νέα φάση» η σύγκρουση με το Ισραήλ

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου αυτόν τον μήνα, η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό drone που εντοπίστηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησαν κοντά στο Κιάμ. Περίπου 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, πρόσθεσε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σχολιάζοντας στο Al Jazeera την είδηση, ο στρατιωτικός αναλυτής Elijah Magnier κάνει λόγο για μια νέα φάση δραστηριότητας:

«Αυτό δείχνει ότι η Χεζμπολάχ ξεκινά μια νέα φάση αμφισβήτησης του ισραηλινού στρατού και εντείνει την ανάμειξή της στον πόλεμο. Aντί να αρκεστεί στην ανταλλαγή πυρών σε απόσταση 2-4 χιλιομέτρων».

«Σε απάντηση, το Ισραήλ βομβάρδισε βαθύτερα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου. Για να χτυπήσει την πηγή της εκτόξευσης επειδή δεν έχει την πολυτέλεια να στοχοποιούνται τα μάτια του στον ουρανό».

Από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς – Ισραήλ η κατάσταση στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Σε σημαντικό βαθμό είναι συγκρατημένες ως προς το εύρος και τη γεωγραφία τους, στοχεύοντας κυρίως απομονωμένες περιοχές κοντά στα σύνορα.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται πλέον να διευρύνουν το εύρος των στόχων τους.

Η Χαμάς έχει ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ και περισσότερη δραστηριότητα.

Όσο περισσότερο φλέγεται το μέτωπο, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους Ισραηλινούς να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα.

Διαβάστε ακόμα: Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ