Χεζμπολάχ: Δηλώνει «έτοιμη» να συμβάλλει στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, την ώρα που η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός κήρυξε ορισμένες περιοχές στην ισραηλινή πόλη Μετούλα «κλειστή στρατιωτική ζώνη», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλείται το Times of Israel. Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, η κλειστή στρατιωτική ζώνη ισχύει μόνο για τμήματα της πόλης που είναι κοντά στον φράχτη των συνόρων με τον Λίβανο. Παράλληλα, έγινε έκκληση προς τους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί, να μην επιστρέψουν.

Στη συνάντηση μεταξύ Αμιραμπντολαχιάν και Νασράλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι αυτά που αποκάλεσε «συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα «θα πυροδοτήσουν αναμφίβολα μια συλλογική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης».

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του επανέλαβε επίσης την χθεσινή του προειδοποίηση, ότι η μάχη κατά του Ισραήλ μπορεί να επεκταθεί σε «νέα μέτωπα».

Κασέμ: Γνωρίζουμε τα καθήκοντά μας

Λίγη ώρα αργότερα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα είναι «έτοιμη» και θα «συμβάλει» στις αντιπαραθέσεις εναντίον του Ισραήλ σύμφωνα με το δικό της σχέδιο, «όταν έρθει η ώρα». Ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ είπε επίσης ότι οι μεγάλες δυνάμεις, οι αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη είπαν «άμεσα και έμμεσα» στη Χεζμπολάχ «να μην παρεμβαίνει» στις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. “Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό”, είπε ο Κάσεμ.

Η οργάνωση έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ στην άλλη πλευρά των συνόρων του Λιβάνου αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα.

Οι ανησυχίες ότι μπορεί να «ανοίξει» νέο μέτωπο εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να εμπλακεί και να επιτεθεί στο Ισραήλ για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους της είναι πραγματικές, σημειώνει το BBC, υπενθυμίζοντας: Όπως η Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Είναι ένας ισχυρός παίκτης στον Λίβανο τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά. Επίσης είναι κοντά στο Ιράν.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προεξοφλεί ότι η ιδέα της επίθεσης ήταν του Ιράν. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχουν βρεθεί στοιχεία για τη συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς, ο Γιόαβ Γκάλαντ ανέφερε: «δεν έχει σημασία… η ιδέα είναι του Ιράν».

«Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς είναι ένας άξονας, ένας άξονας του κακού. Όλα κατευθύνονται, γενικά από το Ιράν. Η άδεια δίνεται από το Ιράν. Τα χρήματα παρέχονται από το Ιράν και οι ιδέες διαμορφώνονται στο Ιράν», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ