Χατζηδάκης: 5 πρωτοβουλίες για τα ακίνητα

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων τις κυβερνητικές δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024 για την αγορά ακινήτων. Τονίζοντας τους στόχους για ισορροπία στην στεγαστική αγορά και στήριξη των νέων, καθώς και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών:

  1. Μείωση ΕΝΦΙΑ για Ασφαλισμένες Κατοικίες: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ισχύει μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται ενάντια σε φυσικές καταστροφές. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα στο www.aade.gr θα διευκολύνει τους φορολογουμένους στην επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων ακινήτων τους.
  2. Φοροαπαλλαγή για Αναβάθμιση Κτιρίων: Η φοροαπαλλαγή για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων αυξάνεται από το 40% στο 100% για το 2024, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια.
  3. Πρόγραμμα ‘Ανακαινίζω – Νοικιάζω’: Στοχεύει στην αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών, επιδοτώντας κατά 40% το κόστος της ανακαίνισης έως 10.000€, με στόχο την προσθήκη 12.500 κατοικιών στην αγορά ενοικίασης.
  4. Αναστολή ΦΠΑ σε Νέες Οικοδομές: Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2025, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής νέων κατοικιών.
  5. Περιορισμοί στην Golden Visa: Αύξηση των ορίων για επενδύσεις με εξαίρεση τα διατηρητέα ακίνητα, όπου θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε προηγούμενες επιτυχείς πολιτικές στον τομέα των ακινήτων, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στην υποστήριξη της στεγαστικής αγοράς και την ανάγκη για προσεκτικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ