Χαμηλό βδομαδιάτικο για πολλές ώρες εργασίας – Προτελευταία στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Προτελευταία στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση, μεταξύ 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δηλαδή είναι προτελευταία, στη σύγκριση του μέσου όρου μισθών που χορηγούνται στη χώρα, σε εβδομαδιαία βάση, συνδυαστικά με τις ώρες εργασίας. Ουσιαστικά οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ και αμείβονται πολύ λιγότερο από όσο θα μπορούσαν.

Μόνο το Μεξικό βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει η εργασία στην Ευρώπη, είναι ότι από την 30η θέση και κάτω, εκτός από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όλες οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο (Πορτογαλία, Ουγγαρία και Σλοβακία).

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην κατάταξη του ΟΟΣΑ με μισθό κατά μέσο όρο 499,60 δολάρια την εβδομάδα, 36,27 ώρες εργασία και 13,77 δολάρια ωρομίσθιο. Το Μεξικό, η μοναδική χώρα που υπολείπεται της Ελλάδας, προσφέρει 320,87 δολάρια μισθό την εβδομάδα,  42,81 ώρες εργασία εβδομαδιαίως και μόλις 7,49 δολάρια ωρομίσθιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σλοβακία, που κατέχει την 33η θέση στον σχετικό πίνακα, δηλαδή είναι ακριβώς πάνω από τη χώρα μας, παρέχει μισθό 505,05 δολάρια την εβδομάδα, άρα ελάχιστα υψηλότερο από εκείνον που υπολογίστηκε στην Ελλάδα. Όμως, η εβδομαδιαία εργασία είναι αισθητά μικρότερη, στις 31,19 ώρες, ενώ και το  ωρομίσθιο υπολογίστηκε στα 16,19 δολάρια, άρα αρκετά πιο υψηλό από το ελληνικό.

Η Ουγγαρία που βρίσκεται στην 32η θέση, έχει λιγότερες ώρες εβδομαδιαίας εργασίας (32,68) και αισθητά μεγαλύτερο βδομαδιάτικο (547,59 δολάρια) αλλά και ωρομίσθιο (16,75 δολάρια). Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά με την Πορτογαλία, που κατέχει την 31η θέση στον πίνακα, η οποία είναι και χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου. Πιο συγκεκριμένα, εκεί για 31,44 εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ο μισθός ανέρχεται σε 613,88 δολάρια και το ωρομίσθιο είναι 19,52 δολάρια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ