Φυσικό αέριο: Στα χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Φυσικό αέριο: Στα χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι έτοιμες να κλείσουν την εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τα συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν την Παρασκευή και είναι έτοιμα να κλείσουν την εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις 6 Οκτωβρίου.

Ενώ η σύγκρουση διέκοψε κάποιες ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο – η οποία με τη σειρά της προμηθεύει την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο – ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες ροές καυσίμων έχει παραμείνει περιορισμένος μέχρι στιγμής. Επιπλέον, η ήπειρος είναι καλά εφοδιασμένη καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης να είναι πάνω από 99% πλήρεις.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι επί του παρόντος είναι διαθέσιμο περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι χρειάζεται η αγορά. Ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που βρίσκεται σε αδράνεια σε πλοία μεταφοράς για περισσότερες από 20 ημέρες αυτή την εβδομάδα εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Για παράδειγμα, ένα πλοίο που φόρτωσε στις ΗΠΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να κάνει κύκλους στα ανοικτά της Ισπανίας.

Το φυσικό αέριο ρέει και πάλι στην Αίγυπτο από το Ισραήλ, λίγες ημέρες αφότου το βορειοαφρικανικό κράτος ανέφερε διακοπή των εισαγωγών. Οι έμποροι παρακολουθούν στενά κατά πόσον ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα διαταράξει τις περιφερειακές ροές με τους ψυχρότερους μήνες του χειμώνα να έρχονται. Η Ευρώπη εισάγει συνήθως μικρές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, η οποία βασίζεται εν μέρει στις προμήθειες από το Ισραήλ.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια , το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, υποχώρησαν κατά 0,5% στα 48,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε επίσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ