Φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι αρκετή η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Κρίσιμος ο ρόλος της Κίνας

Η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν είναι αρκετή για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που θέλουν μια ειρήνη με διάρκεια στην περιοχή, δήλωσε στο CNBC η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε ξεκάθαροι, δεν θέλουμε μόνο κατάπαυση του πυρός και παράλληλα παγωμένες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, γιατί αυτές οι περιοχές θα είναι πάντα εύθραυστες. Καμία επένδυση δεν θα πάει εκεί, και η σύγκρουση θα μπορούσε [ανά πάσα στιγμή] να αναζωπυρωθεί ξανά, όπως μας δίδαξε το 2014. Επομένως, πρέπει να είναι μια πραγματική ειρήνη», είπε η φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών στο Λονδίνο, για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αν και οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται κάτι μακρινό για την ώρα, με την Ουκρανία να έχει εξαπολύσει την αντεπίθεσή της προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που ελέγχει η Μόσχα, η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του ΟΗΕ και αυτό συνεπάγεται ευθύνη. Και η Κίνα έχει επιρροή στη Ρωσία, επομένως αναμένουμε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να πείσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Αναφερόμενη στην διάσκεψη του Λονδίνου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, σημείωσε αφορά τον συντονισμό των κυβερνήσεων για τη βοήθειά τους προς το Κίεβο, αλλά και για να πειστούν ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. «Γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας», είπε, «Χρειαζόμαστε αυτή τη γνώση, χρειαζόμαστε αυτή την τεχνογνωσία και, φυσικά, την οικονομική δύναμη πυρός».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ