Τwitter: Πρόβλημα «Χ» για τον Μασκ – Αναμένονται αγωγές για το νέο σήμα

Η απόφαση του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ να μετονομάσει το Twitter σε X θα μπορούσε να είναι περίπλοκη νομικά: εταιρείες όπως η Meta και η Microsoft έχουν ήδη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο ίδιο γράμμα.

Το X χρησιμοποιείται τόσο ευρέως και αναφέρεται σε εμπορικά σήματα που είναι υποψήφιo για νομικές προκλήσεις – και η εταιρεία που όλοι ήξεραν ως Twitter θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα υπερασπίζοντας τη νέα επωνυμία της, «X», στο μέλλον.

«Υπάρχει 100% πιθανότητα ότι το Twitter θα μηνυθεί για αυτόν τον λόγο από κάποιον», δήλωσε ο δικηγόρος εμπορικών σημάτων Josh Gerben, ο οποίος δήλωσε πως μέτρησε σχεδόν 900 ενεργές καταχωρίσεις εμπορικών σημάτων στις ΗΠΑ που καλύπτουν ήδη το γράμμα X σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Ο Μασκ μετονόμασε το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σε X τη Δευτέρα και αποκάλυψε ένα νέο λογότυπο για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μια στυλιζαρισμένη ασπρόμαυρη έκδοση του γράμματος.

To παλιό σήμα αφαιρέθηκε από τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο (Reuters)

Οι κάτοχοι εμπορικών σημάτων – που προστατεύουν εμπορικές ονομασίες, λογότυπα και σλόγκαν που προσδιορίζουν τις πηγές των αγαθών – μπορούν να ισχυριστούν παραβίαση εάν άλλη επωνυμία προκαλεί σύγχυση με τη δική τους επωνυμία στους καταναλωτές. Τα ένδικα μέσα ποικίλλουν από χρηματικές αποζημιώσεις έως αποκλεισμό χρήσης.

Η Microsoft από το 2003 κατέχει ένα εμπορικό σήμα «X» και αφορά σε επικοινωνίες σχετικά με το σύστημα βιντεοπαιχνιδιών Xbox. Η Meta Platforms – της οποίας η πλατφόρμα Threads είναι ο νέος αντίπαλος στο Twitter – κατέχει ένα ομοσπονδιακό εμπορικό σήμα που καταχωρήθηκε το 2019, ένα μπλε και άσπρο γράμμα «X», και αφορά σε πεδία όπως λογισμικό και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Meta και η Microsoft πιθανότατα δεν θα κινηθούν δικαστικά εκτός και αν αισθανθούν ότι απειλούνται και ότι το «X» του Twitter καταπατά την αξία της επωνυμίας που δημιούργησαν με αυτό το γράμμα, είπε ο Gerben.

Η πικρή εμπειρία της Meta

Η ίδια η Meta προκάλεσε διάφορα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας όταν άλλαξε το όνομά της από Facebook. Αντιμετωπίζει αγωγές περί εμπορικών σημάτων που κατατέθηκαν πέρυσι από την επενδυτική εταιρεία Metacapital και την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας MetaX, και διευθέτησε μια άλλη σχετικά με το νέο της λογότυπο με το σύμβολο του απείρου.

Και αν ο Μασκ καταφέρει να αλλάξει το όνομα, άλλοι θα μπορούσαν ακόμα να διεκδικήσουν το «Χ» για τον εαυτό τους.

«Δεδομένης της δυσκολίας στην προστασία ενός μεμονωμένου γράμματος, ειδικά ενός τόσο δημοφιλούς εμπορικά όπως το «Χ», η προστασία του Twitter είναι πιθανό να περιορίζεται σε πολύ παρόμοια γραφικά με το λογότυπό του Χ», δήλωσε ο Douglas Masters, δικηγόρος εμπορικών σημάτων στη δικηγορική εταιρεία Loeb & Loeb.

«Το λογότυπο δεν έχει πολλά διακριτικά, επομένως η προστασία θα είναι πολύ στενή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ