Τώρα η Ουκρανια θα γίνει οικόπεδο – Αποφασισμένη η Μόσχα να αφανίσει ολοκληρωτικά το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει «σκληρά» εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της χώρας, ώρες αφότου τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων με στόχο πόλεις σε όλη την Ουκρανία ως απάντηση για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι. Θα συνεδριάσει εκτάκτως η ομάδα G7 όπως γνωστοποίησε ο Ζελένσκι ύστερα από επικοινωνία του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Σε τηλεοπτικά του σχόλια, ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, χαρακτηρίζοντάς την και πάλι ως «τρομοκρατική πράξη». Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε τα «μαζικά πλήγματα» της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση για την επίθεση στη γέφυρα, αναφέροντας ότι στόχευαν ενεργειακές, στρατιωτικές και επικοινωνιακές υποδομές στην Ουκρανία.

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές για τη Ρωσία. Σε περίπτωση περαιτέρω προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφός μας, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή», είπε μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη. «Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε ότι ο ρωσικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει «πύραυλους υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα από αέρα, θάλασσα και ξηρά», και προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να τα επαναλάβει. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του Al Jazeera Μοχάμεντ Βαλ, ο Πούτιν υπονόησε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».


Οι σημερινές επιθέσεις είναι ίσως οι χειρότερες από την έναρξη του πολέμου. Οι Ρώσοι είχαν να βάλουν στο στόχαστρο το Κίεβο από τον περασμένο Ιούνιο. Και ενώ στο παρελθόν χτυπούσαν κυρίως στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σήμερα έπληξαν πολλούς στόχους στο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν.

Ζελένσκι: Θέλουν να μας σβήσουν από τον χάρτη

«Έχουμε νεκρούς και τραυματίες, από τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας σβήσουν από τον χάρτη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης. Θέλουν να καταστρέψουν τους ανθρώπους μας που κοιμούνται στο σπίτι στη Ζαπορίζια. Να σκοτώσυν του ανθρώπους που πηγαίνουν να δουλέψουν στο Ντνίπρο και το Κίεβο. Ο συναγερμός δεν σταματά σε ολόκληρη την Ουκρανία. Υπάρχουν βλήματα που χτυπούν. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Παρακαλώ μην αφήνετε τα καταφύγια. Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Ας κρατηθούμε και ας είμαστε δυνατοί» πρόσθεσε.

Ολική καταστροφή του ναζιστικού καθεστώτος Ζελένσκι

Είναι «το πρώτο επεισόδιο» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία σήμερα στην Ουκρανία, ως αντίποινα για το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας. «Μόλις παίχτηκε το πρώτο επεισόδιο, θα έρθουν και άλλα» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε, μάλιστα, για «ολική διάλυση» της πολιτικής εξουσίας της Ουκρανίας. «Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος κατά την άποψή μου» είπε ο Μεντβέντεφ.

Σημείωσε δε πως «το ουκρανικό κράτος σήμερα, είναι ένα ναζιστικό πολιτικό καθεστώς, αντιπροσωπεύει μια μόνιμη, άμεση και ξεκάθαρη απειλή για τη Ρωσία».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις αποτελούν αντίποινα στο ουκρανικό χτύπημα. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Τα δεδομένα των εγκληματολογικών και άλλων εξετάσεων, καθώς και οι επιχειρησιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου είναι τρομοκρατική ενέργεια. Μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή των κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ρωσίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι οργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο στοχοθετήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, με τα ουκρανικά Μέσα να αναφέρουν πως μέχρι τις 10 το πρωί το Κίεβο δέχτηκε 60 πυραυλικές επιθέσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ