Τρόμος στο Μαξίμου για Τέμπη, Πανεπιστήμια και ακρίβεια – Ποιοί φοβούνται «κίνημα» κατά της κυβέρνησης

«Με την πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου που θέλει πάση θυσία να τελειώνει με όλα τα εκκρεμή δύσκολα θέματα προκειμένου να προχωρήσει προς τις ευρωεκλογές.

Οι τεράστιες κινητοποιήσεις που έγιναν για το θέμα των Τεμπών, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και η αυξανόμενη ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά, δεν αφήνουν το Μαξίμου να «ησυχάσει» ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς επιμέρους προβλήματα.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι το έγκλημα των Τεμπών, έχει ευαισθητοποιήσει μία ευρύτερη μάζα πολιτών, αναδειχθεί ένα νέο κίνημα κατά της κυβέρνησης.

Φόβούνται επομένως ότι μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για να ανάψει μία μεγαλύτερη φωτιά, που θα συμπεριλάβει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν μάλιστα ότι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα θέματα της ακρίβειας μπορεί να εκφραστεί μέσα από την ιστορία των Τεμπών, που έχει ως σύνθημα την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα.

Επιπλέον, όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς που μετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση για τα Τέμπη αρχικά είχαν αποφασίσει να κάνουν γενική απεργία για τα προβλήματά τους και στη συνέχεια αφιέρωσαν τις κινητοποιήσεις τους στους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος. Γι’ αυτό άλλωστε το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να ενοχοποιήσει την αντιπολίτευση μιλώντας για εργαλειοποίηση του θέματος.

«Όσο μεγάλος και αν είναι ο σεβασμός μας στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους, τους απλούς πολίτες, οι οποίοι χωρίς να έχουν κανένα συμφέρον, καμία ιδιοτέλεια, θέλουν άμεσα δικαιοσύνη, τόσο μας λυπεί η στάση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης – όχι συνολικά –, η οποία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα ζήτημα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον ανθρώπινο πόνο, κάτι το οποίο για μένα είναι θλιβερό» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Απέρριψε μάλιστα τις κατηγορίες περί συγκάλυψης τονίζοντας πως «όταν κάποιος χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για ένα τόσο τραγικό θέμα, οφείλει να τεκμηριώνει γιατί θεωρεί ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης».

Στο Μαξίμου, εκτός των άλλων αναζητούν νέες λύσεις για τους αγρότες, καθώς, παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε στο κυβερνών κόμμα ότι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα επιστρέψουν στα χωράφια τους, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα μπλόκα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πάντως ότι η κυβέρνηση κάλυψε τα περισσότερα αιτήματα, με πρώτο αυτό του ρεύματος. Σχετικά με το πετρέλαιο ανέφεραν ότι για τρίτη χρονιά θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ενώ επίκειται η μονιμοποίηση με δικαιότερα χαρακτηριστικά του μέτρου αυτού από το 2025 και μετά.

Παράλληλα οόμβς λέει λένε πάντως ότι «δεν υπάρχουν άλλα χρήματα», όμως προ των πυλών βρίσκονται νέες ανακοινώσεις για τους ελέγχους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται ο πρωθυπουργός να προτάξει προς συζήτηση διάφορα θέματα σχετικά με τους αγρότες, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει ο ίδιος στις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλία. Πληροφορίες λένε ακόμα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναφερθεί σε νέα δέσμη μέτρων που θα βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν απ’ όλες τις μετρήσεις δείχνουν την κυβέρνηση να έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα εξαιτίας αυτού του θέματος, το οποίο καταγράφεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο αναμένεται να εξελιχθεί μία νέα κόντρα υψηλών τόνων για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, ενώ το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή την άλλη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση ελπίζει τουλάχιστον, ότι μέσα από αυτό το θέμα θα έχει εκλογικά οφέλη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία είναι υπέρ των κρατικών πανεπιστημίων.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν μάλιστα ότι το κόμμα που θα χάσει από αυτή τη διαδικασία είναι το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ