Τρομάζει η αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Η τρομακτική αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τις τελευταίες ημέρες προκαλεί ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι από αναλυτές ότι θα μετακυλιστεί στα τιμολόγια λιανικής, που ανακοινώνονται την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Πράγματι, η χοντρική τιμή ρεύματος την Κυριακή διαμορφώθηκε στα 93,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χθες έφτασε μέχρι τα 168,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ΜW/h), δηλαδή αυξήθηκε περίπου 70%. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των αγορών της Ευρώπης, ενώ τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη έχουν οι αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στα 172,5 ευρώ/MWh. 

Όπως είναι προφανές, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι ανόδου των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, εξαιτίας της νέας σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, όμως, συνέπεσε και με τη συγκυρία ότι το φυσικό αέριο αυτές τις ημέρες έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας με ποσοστό 43,35%, έναντι του πολύ λιγότερου 21,37% της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξέλιξη που οφείλεται με τη σειρά της στις κλιματολογικές συνθήκες.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένει στη λάθος στρατηγική, καθώς και πάλι η χρήση λιγνίτη περιορίζεται σε μόλις 12,05% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, την ώρα που η Γερμανία παραμερίζει τις… εμμονές της περί απολιγνιτοποίησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενεργοποίησε μια μονάδα λιγνίτη για να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, καθώς μπαίνει στον χειμώνα. Μονάδα ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο ανατολικό τμήμα της χώρας -το μπλοκ F Jänschwalde της LEAG- άρχισε να παράγει την Κυριακή, σύμφωνα με τον διαχειριστή.

Η εγκατάσταση, η οποία έχει δυναμικότητα 500 μεγαβάτ, λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα, τέθηκε σε εφεδρεία τον Ιούλιο και τώρα είναι πλήρως διαθέσιμη για να βοηθήσει στην ενίσχυση των προμηθειών. Η δεύτερη μονάδα του λιγνιτικού εργοστασίου, το μπλοκ Ε με ισχύ άλλα 500 μεγαβάτ, είναι έτοιμη για λειτουργία και μπορεί, επίσης, να συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...