Τριγμοί στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ από την παρέμβαση Σαρλ Μισέλ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο ευνοϊκοί απέναντι στην θέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εχθές ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στην Κίνα, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην Ουάσινγκτον, αλλά φαίνεται ότι στην Ευρώπη δημιουργεί ένα κλίμα – επιτέλους – για αυτόνομη εξωτερική πολιτική.

Καθώς η διαμάχη διογκώνεται γύρω από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις Μακρόν ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην πίεση για να γίνει «ακόλουθος της Αμερικής», ο Μισέλ αποκαλύπτει ότι η θέση του Γάλλου Προέδρου δεν είναι η μοναδική μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Μπορεί ο Μακρόν μιλούσε ως Γάλλος πρόεδρος, οι απόψεις όμως του αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη αλλαγή μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Μισέλ. «Υπήρξε ένα άλμα προς τα εμπρός στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν», είπε ο Μισέλ στη γαλλική τηλεοπτική εκπομπή La Faute à l’Europe (η οποία έχει συνεργασία με την POLITICO) σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα.

“Στο θέμα της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έλεγαν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Εμμανουέλ Μακρόν… Νομίζω πάντως ότι λίγοι σκέφτονται πραγματικά όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν». Το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν η αφορμή για τις δηλώσεις Μακρόν στο POLITICO και στη γαλλική εφημερίδα Les Echos στις οποίες ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη έπρεπε να περιορίσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να εμπλακεί σε «κρίσεις που δεν είναι δικές μας». “Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη προσκόλληση που παραμένει – και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είπε κάτι διαφορετικό – για αυτή τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αν αυτή η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποθέτει ότι τυφλά, θα ακολουθούμε συστηματικά τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με όλα τα θέματα, τότε η απάντηση είναι όχι», είπε ο Μισέλ.

Ο Μισέλ αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη κριτική που δέχτηκε σχετικά με τη χρήση ιδιωτικών τζετ για να πάει στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα και τον αυξανόμενο προϋπολογισμό για τα διεθνή ταξίδια. «Η τάξη μεγέθους του αριθμού των ναυλωμένων αεροταξί είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιεί η Επιτροπή. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο κόσμος φαινόταν να ασχολείται μόνο με τη δική μου περίπτωση, αλλά όχι με τις άλλες». Δικαιολόγησε μάλιστα τα ταξίδια της χλιδής με τα ιδιωτικά αεροσκάφη, λέγοντας ότι «Όταν ο [ρώσος] υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ πηγαίνει στην Αφρική για να διαδώσει τα ψέματα της Ρωσίας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα πυρά». Ευτυχώς που υπάρχει η Ρωσία για να κάνει ο Σαρλ Μισέλ βόλτες με ιδιωτικά αεροσκάφη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου