Ο Τραμπ στέλνει Εθνοφρουρά στο Λος Άντζελες για να “σώσει τη χώρα” από διαδηλωτές που αντιδρούν σε μαζικές συλλήψεις μεταναστών. Αντιδράσεις, επεισόδια και μια Αμερική που βράζει.
Στο Λος Άντζελες του 2025, η Εθνοφρουρά δεν στέλνεται για φυσικές καταστροφές, αλλά για να «τακτοποιήσει» διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για μαζικές επιχειρήσεις σύλληψης μεταναστών – επιχειρήσεις που έχουν αγγίξει ακόμη και άτομα με νόμιμη παραμονή στις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε πλήρη προεκλογική φόρμα, αναστατώνει ξανά την κοινωνική συνοχή με “επιδρομές”, δηλώνοντας μάλιστα πως οι διαδηλωτές «φτύνουν, άρα θα τους χτυπήσουμε». Όχι, δεν είναι ατάκα από ταινία του Κλιντ Ίστγουντ. Είναι λόγια του πρώην (και επίδοξου επόμενου) προέδρου των ΗΠΑ.
Εθνοφρουρά και αρώματα… tear gas
Η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας επιστρατεύτηκε χωρίς τη συγκατάθεση του τοπικού κυβερνήτη, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για “παράνομη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων”.
Στο πεδίο;
- Συλλήψεις,
- καμένα οχήματα Waymo,
- και διαδηλωτές που κλείνουν τον Freeway 101 με πανό και σημαίες του Μεξικού.
Αστυνομία με άλογα, δακρυγόνα, και εικόνες που θυμίζουν περισσότερο λατινοαμερικανικά πραξικοπήματα παρά «γη της ελευθερίας».
Η Αμερική του «μεγάλου ξυπνήματος»
Η ρητορική “νόμος και τάξη” δεν είναι καινούρια – αλλά πλέον συνοδεύεται από σχέδια για 3.000 συλλήψεις μεταναστών την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ δεν έχει (ακόμα) ενεργοποιήσει τον νόμο περί εξέγερσης του 1807, αλλά τον κρατά στο τσεπάκι, απειλώντας με την πλήρη στρατιωτικοποίηση της τάξης – αρκεί να «προκληθεί».
Και όλα αυτά σε μια Δημοκρατική πόλη όπως το Λος Άντζελες, με ισχυρή μεξικανική και ισπανόφωνη κοινότητα. Μόνο που αυτή τη φορά, η πραγματικότητα ξεπερνά την ιδεολογία: άνθρωποι με χαρτιά μπαίνουν σε κλούβες. Και το FBI δίνει 50.000 δολάρια αμοιβή για ένα πέσιμο με πέτρα…
Μηνύματα μέσα και έξω από τις ΗΠΑ
- Ο κυβερνήτης Νιούσομ μιλά για “αυταρχισμό”.
- Η δήμαρχος του Λ.Α. Κάρεν Μπας κατηγορεί τον Τραμπ για «σκόπιμη πρόκληση χάους».
- Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ λέει το αυτονόητο: «Μεταναστευτικό δεν λύνεται με επιδρομές, αλλά με μεταρρύθμιση».
Η Αμερική του 2025 μοιάζει επικίνδυνα με την Αμερική του 1965 – ή και χειρότερα.
Ο μεταναστευτικός πόλεμος χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο, και η Εθνοφρουρά ως τηλεοπτικό ντεκόρ.
Το ερώτημα όμως παραμένει:
Μπορεί μια δημοκρατία να προστατευτεί με στρατό, ή θα καταλήξει να τον φοβάται;