Εκτός της εσωκομματικής κρίσης που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή, «βαριά»» ήττα στις εκλογές και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει να αντιμετωπίσει, όπως αποκαλύπτει το dailymedia.com.gr κι άλλη μία: την οικονομική. Και δεν είναι διόλου, μα διόλου, αμελητέα.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου λάμβαναν από το 2019, μετά τις εκλογές, 9,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα ποσό που βγήκε βάσει ποσοστού στις εκλογές του ‘19. Με τα νέα δεδομένα όμως και με το σοβαρό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε ποσοστό πέριξ του 20%, το ποσό θα πέσει κατά 3 με 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως – δεν είναι δα και λίγα.
Σημειωτέον ότι τα μικρότερα κόμματα, όπως η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, με το που μπουν στη Βουλή κερδίζουν το δικαίωμα να βάζουν στα ταμεία τους από 1,2 έως 1,8 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ όσα κόμματα έλαβαν ποσοστό από 1,5% έως 2,99% θα λάβουν μέσα στην επόμενη τετραετία ποσά από 190.000 έως 625.000 ευρώ αντίστοιχα. Και για να προλάβω την απορίας σας, ναι, λάμβανε χρήματα από το ελληνικό κράτος, αν και καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή.
Και προφανώς θα λαμβάνουν και οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη. Ένα νομικό κενό που οφείλει η νέα Βουλή να εξετάσει και να επιλύσει…
Η κατάσταση, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη διότι, με τόσο χαμηλό ποσοστό, χάθηκαν χρήματα. Παράλληλα, το κόμμα θα χάσει περίπου 150 συνεργάτες λόγω της μείωσης του αριθμού της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γενικώς συρρικνώνεται με τόσο μικρό αριθμό βουλευτών – οι μόλις 48 είναι πρωτοφανές για αξιωματική αντιπολίτευση.
Κι όλα αυτά συγκλίνουν ότι το μέλλον της «Αυγής», του left.gr και του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο, που επιβίωναν (και) χάρη στην κομματική χρηματοδότηση, κρίνεται ως εξόχως δυσοίωνο…