Το QatarGate εξελίσσεται και σε… MoroccoGate και πως εμπλέκεται και η Αρχιρόδον

Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, με επίκεντρο το Κατάρ, φαίνεται ότι έχει προεκτάσεις και στο Μαρόκο, αφού μεταξύ άλλων εμπλέκεται στη διαδικασία επηρεασμού των ευρωβουλευτών.
Να σημειωθεί δε, ότι η γνωστή και στην Ελλάδα εταιρεία Αρχιρόδον, που έχει έδρα στην Ολλανδία και συνεργάζεται έμμεσα ή άμεσα με τη Reggeborgh, φέρεται να άσκησε πιέσεις σε ευρωβουλευτές να αναδείξουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η μαροκινή οικονομία και τις αλλαγές που σημειώνονται σε πολιτικό και συνταγματικό επίπεδο.
Η κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον έχει μεγάλη εμπλοκή στα έργα του Μαρόκο, αφού μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου λιμανιού Phosphate, την επέκταση του Jorf Lasfar Port και το έργο Jorf Lasfar.

Εικόνα

Εμπλοκή και της υπηρεσίας DGED

Μέχρι στιγμής, το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, νέα δημοσιεύματα από τον γερμανικό Τύπο δείχνουν ότι το Μαρόκο μπορεί να άσκησε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή από το κράτος του Κόλπου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το Μαρόκο διαδραμάτισε μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό στο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο εμπιστευτικά ερευνητικά έγγραφα, η μαροκινή μυστική υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων DGED συμμετείχε επίσης σε ανώτατο επίπεδο στον επηρεασμό ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με αυτό, η DGED φέρεται να στρατολόγησε τους δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές Pier Antonio Panzeri και Andrea Cozzolino καθώς και τον Francesco Giorgi το 2019.
Ο τελευταίος είναι κοινοβουλευτικός υπάλληλος και συνεργάτης της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.
Ο στόχος ήταν να επηρεαστεί η σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πως λειτούργησε η “ομάδα”

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Abderrahim Atmoun, νυν πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση της τριάδας.
Λέγεται ότι τους παρέδωσε φακέλους γεμάτους μετρητά.
Επιπλέον, οι τρεις Ιταλοί φέρονται να είχαν άμεση επαφή με τον γενικό διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας, Mohamed Yassine Mansouri.
Το ειδησεογραφικό περιοδικό επικαλείται βελγικούς κυβερνητικούς κύκλους που αναφέρουν ότι το Μαρόκο έχει εμπλακεί πρόσφατα σε θέματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η Δυτική Σαχάρα.
Η χώρα κατέχει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Σαχάρας εδώ και δεκαετίες και αρνείται την ανεξαρτησία στους Σαχράουι που ζουν εκεί.

Μετρητά από το Μαρόκο

Σύμφωνα με το Spiegel, το ένταλμα σύλληψης για τον Panzeri περιέχει επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του Κατάρ, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με αυτό, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri, με τη βοήθεια ενός βοηθού του, φέρεται να δημιούργησε τη σύνδεση με τον Panzeri, τον Giorgi και τον επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”, Niccolò Figà-Talamanca.
Ωστόσο, η πληρωμή λέγεται ότι δεν έγινε σε μετρητά, όπως στην περίπτωση του Μαρόκου, αλλά με τραπεζικό έμβασμα ή με τη μορφή πολύτιμων δώρων.
Το Κατάρ αρνείται κάθε αδίκημα.

Υπό κράτηση οι ύποπτοι

Οι Panzeri, Καϊλή και Giorgi βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση.
Κατηγορούνται για “εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.
Μετά τις επιδρομές και τις πρώτες συλλήψεις στις Βρυξέλλες, τα δελτία Τύπου της βελγικής εισαγγελίας έκαναν αρχικά λόγο μόνο για “ένα κράτος του Κόλπου”.
Ακόμη και τότε, το Μαρόκο ήταν επίσης στο επίκεντρο των ερευνών.
Τα μεταγενέστερα ευρήματα δείχνουν ότι το Μαρόκο είχε προσπαθήσει “περισσότερο και πιο εντατικά από το Κατάρ” να δωροδοκήσει ευρωβουλευτές, σύμφωνα με το Spiegel.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ